(Видео) Амбасадорот на Азербејџан им се заблагодари на ОАЕ за медицинската помош во борбата против СОВИД-19

0

Махир Алијев, амбасадор на Азербејџан, изрази благодарност до Обединетите Арапски Емирати за испраќањето на авион со помош кој пренесе 11 метрички тони медицински материјали во неговата земја за да ги зајакне напорите за спречување на ширењето на коронавирусот, СОВИД-19.

Оваа помош ќе им помогне на приближно 11,000 медицински професионалци, бидејќи тие работат на спречување на ширењето на овој вирус.

„Солидарноста и соработката меѓу народите во светот е единствениот начин да се надмине влијанието на пандемијата COVID-19“, истакнал Алиев.

Дена Асаф, постојан координатор на Обединетите нации за Обединетите нации, го пофали пионерскиот хуманитарен пристап на Обединетите нации за обезбедување поддршка на земјите од светот за да им помогне да ги ублажат последиците од COVID-19.

covid aid to azerbaijan . 21-06-2020-25 (medium).jpg

До денес, ОАЕ одговори на кризата СОВИД-19 со обезбедување на над 946 метрички тони помош за 67 земји, поддржувајќи повеќе од 946,000 медицински професионалци во овој процес.

ВАМ / Хасан Башир / Хатем Мохамед