(Видео) Медицинска помош од ОАЕ пристигна и во Чиле

0

Теодор Рибера, министер за надворешни работи на Република Чиле, изрази благодарност  до ОАЕ за авионот со помош, испратен денес до неговата земја, како дел од напорите на Обединетите Арапски Емирати да им помогне на разни земји ширум светот во спречувањето на ширењето на КОВИД- 19.

Ова дојде кога министерот го прими денес авионот што пренесе 9 метрички тони медицински материјали во Чиле за да ги зајакне напорите на земјата за спречување на ширењето на СОВИД-19. Помошта ќе им помогне на околу 9,000 медицински професионалци додека работат за да го содржат вирусот.الإمارات ترسل مساعدات طبية إلى تشيلي لدعمها في مكافحة انتشار "كوفيد-19"

Коментирајќи ја испораката на помошта, Абдул Разак Мохамед Хади, амбасадор на ОАЕ во Чиле, изјави: „Односите меѓу Обединетите Арапски Емирати и Чиле постојано се развиваат, а постои keубов да се развие соработка меѓу нашите две држави. Лекарската помош што му е дадена на Чиле денес влегува во рамката на зајакнување на билатералните односи и придонес кон напорите на релевантните власти во земјата за борба против COVID-19 преку обезбедување на заштита на медицинските работници во првите редови “.الإمارات ترسل مساعدات طبية إلى تشيلي لدعمها في مكافحة انتشار "كوفيد-19"

До денес, ОАЕ одговори на кризата СОВИД-19 со обезбедување на над 896 метрички тони помош, поддржувајќи повеќе од 896.000 медицински професионалци во тој процес.

ВАМ / Хатем Мохамед