Неговото Височество Шеикот Мохамед бин Рашид Ал Мактум, Потпретседател, Премиер и Владетел на Дубаи, истакна дека инфраструктурата на Обединетите Арапски Емирати, стабилната економија и еластичноста во лицето на предизвиците му даваат можност за брзо постигнување на своите стратешки цели и аспирации за напредок и просперитет.

Шеик Мохамед истакна дека Обединетите Арапски Држави продолжува да инвестира во развој на својата законодавна инфраструктура за постигнување на совршеност како глобален деловен центар што ги поддржува бизнисите кои се движат од мултинационални корпорации, па се до ветувани нови бизниси.محمد بن راشد: الإمارات أسست رصيداً من الثقة كمركز اقتصادي له ثقله وشريك يمكن الاعتماد عليه في كافة الأوقات

Забелешките на Неговото Височество се појавија при неговата посета на центрите за повеќе производи на Дубаи, ДМЦЦ, чај и кафе центри. Тој беше придружуван од Х.Х. Шеикот Мактум бин Мохамед бин Рашид Ал Мактум, заменик владетел на Дубаи и Х.Х. Шеикот Ахмед бин Мохамед бин Рашид Ал Мактум, претседател на Советот за медиуми во Дубаи.محمد بن راشد: الإمارات أسست رصيداً من الثقة كمركز اقتصادي له ثقله وشريك يمكن الاعتماد عليه في كافة الأوقات

Ахмед бин Сулајем, извршен претседател и главен извршен директор на ДМЦЦ, го информираше Неговото Височество Шеик Мохамед и неговата придружна делегација за работните процеси во Центарот, кој стана една од најбрзорастечките слободни зони со повеќе од 17.000 компании кои вршат бизнис во голем број на сектори, вклучувајќи скапоцени метали, чај и кафе, и стоки за храна.

Шеикот Мохамед ја започна својата турнеја со инспекција на најнапредниот центар за кафе ДМЦЦ, што беше отворен во февруари. Центарот нуди инфраструктура, услуги и логистичка поддршка од светска класа за складирање зелен грав и преработка, печење, пакување и испорака на кафе според прецизни спецификации во својот 7.500 квадратни метри.محمد بن راشد: الإمارات أسست رصيداً من الثقة كمركز اقتصادي له ثقله وشريك يمكن الاعتماد عليه في كافة الأوقات

Неговото Височество ги посети и објектите контролирани на температурата на Центарот со годишен капацитет од 9.500 тони кои можат да складираат кафе за подолги периоди.

За време на турнејата, Неговото Височество ја посети Лабораторијата за квалитет на кафе, каде експертите спроведуваат проверки на конечен квалитет на разни производи за кафе. Тој го посети и Кампусот за обука на кафе центар DMCC кој им помага на компаниите да ја зголемат можноста на своите вработени да ги исполнат највисоките меѓународни стандарди за вештина. Кампусот за обука нуди професионални курсеви за вештини за бариста, подготовка, сензорни вештини и печење.محمد بن راشد: الإمارات أسست رصيداً من الثقة كمركز اقتصادي له ثقله وشريك يمكن الاعتماد عليه في كافة الأوقات

Бин Сулаим, исто така, го информираше Неговото Височество Шеик Мохамед за плановите за проширување на центарот за кафе DMCC, кои имаат за цел да го подигнат својот годишен капацитет за преработка на зелено кафе на 20,000 тони, вреден во 367 милиони АЕД.

Неговото Височество, исто така, го посети чајниот центар DMCC, каде беше информиран за неговите активности, вклучително складирање, мешање и пакување чај. Центарот, кој обработува нарачки со чај од најдобрите 13 светски производители на светот, се смета за најголем центар за реизвоз на чај во светот со удел на пазарот од 60 проценти. Извезува околу 48.000 тони чај годишно од околу 184 милиони американски долари.

Неговото Височество, исто така, го посети просторот за складирање, изграден со цел, со капацитет од 5.000 тони годишно. Објектот е специјално дизајниран да создаде сува атмосфера што помага во одржувањето на квалитетот на чајот.

Х.Х. Шеик Мохамед ги разгледал напредните производствени капацитети користени за преработка и пакување чај со минимална интервенција на човекот. По завршувањето на процедурите за обработка, чајот се пакува за транспорт и реекспорт преку разни места за испорака во емиратот. Неговото Височество ја посети и лабораторијата за квалитет на чајот, каде се тестираат скоро 4.000 ароми на чај.

Во 2019 година, Центарот за мулти стока во Дубаи беше прогласен за „Глобална слободна зона на годината“ од списанието „Финансиски тајмс“ fDi, петта година по ред, во знак на признание за можноста да обезбеди пристап до услуги што овозможуваат деловно работење од светска класа, врски и инфраструктура.

ВАМ / Есраа Исмаил / Хазем Хусеин