Обединетите Арапски Емирати испратија авион со помош со 16 метрички тони итна медицинска помош во Иран за да ги зајакнат напорите на земјата за спречување на ширењето на COVID-19.

Оваа помош ќе им помогне на околу 16,000 медицински професионалци, бидејќи тие работаат на спречување на ширењето на вирусот.

Овој авион за помош е четвртиот што ОАЕ го испрати во Иран од март. На 16 март, Обединетите Арапски Емирати испратија два авиони за помош кои превезуваа повеќе од 33 метрички тони критични медицински материјали, проследено со друг авион на 3 март кој содржи 7,5 метрички тони медицински материјали во соработка со Светската здравствена организација.الإمارات ترسل طائرة مساعدات إضافية إلى إيران لتعزيز جهودها في مكافحة انتشار " كوفيد-19 "

„Напорите на Обединетите Арапски Емирати да оперираат бројни итни медицински летови за да му помогнат на иранскиот медицински сектор ја рефлектираат автентичноста на хуманитарниот пристап на Обединетите Арапски Емирати и духот на толеранција и солидарност вградени во политиките на ОАЕ. пати, поддршка на нив и помагање во спасување на нивните животи без оглед на какви било други размислувања “, рече Саиф Ал Зааби, амбасадор на Обединетите Арапски Емирати во Исламска Република Иран.الإمارات ترسل طائرة مساعدات إضافية إلى إيران لتعزيز جهودها في مكافحة انتشار " كوفيد-19 "

„Обединетите Арапски Емирати се надеваат дека овие резерви ќе го подобрат капацитетот на медицинскиот персонал во Иран и ќе им овозможат поголема заштита“.

ВАМ / Тарик алфахам