Во поново време, сè треба да се прочита помеѓу редови – зборови, слики и луѓе. „Вербалната алегорија“ стана правило. Никој повеќе не е искрен, дури ни нашите деца кои знаат да ги кријат вистинските желби. Замислете сега за што се подготвени возрасните и какви последици можат да имаат сличните вербални манипулации врз нашите животи и нашите најблиски.

Ајде прво да пренесеме една новинска агенција што ја најдовме на рускиот портал Спутник, а потоа ќе ја анализираме?

ВЕСТ ОД СПУТНИК: „РУСИТЕ И ИСПРАЌААТ МЕДИЦОНСКА ПОМОШ НА АМЕРИКА“
Руски авион со медицинска опрема до Соединетите држави би можел да полетува пред среда, објави портпаролот на Кремљ, Дмитриј Песков.

Според него, руската страна презела иницијатива да понуди помош на Вашингтон во позадината на тешката епидемиолошка состојба.

„Доналд Трамп со благодарност ја прифати оваа хуманитарна помош“, изјавил портпаролот.

Претседателот претходно објави дека руските власти ќе испратат „многу голем авион исполнет со медицинска опрема“ во САД за борба против коронавирусот. Од своја страна, Песков рече дека се надева на Соединетите држави кога на Русија ќе и треба помош.

Соединетите држави денес се земја најтешко погодена од Ковид-19 во светот, со 177.452 потврдени случаи и 3.440 смртни случаи, според проценките на универзитетот Johонс-Хопкинс.

Во недела, на 29 март, Доналд Трамп изјави дека смртноста од коронавирус во неговата земја ќе достигне врв „веројатно“ за две недели. Според Др. За Ентони Фаучи, советник на американскиот претседател за пандемија, Ковид-19 би можел да загрози „меѓу 100 000 и 200 000 луѓе“ во оваа прва светска моќ.

ГЕОПОЛИТИЧКИ ИДИЛА ИЛИ ИЛИ ПРИКРИВАЊЕ НА НЕШТО ДРУГО?
На прв поглед, многу убави вести. Конечно, двете големи сили соработуваат. Тие се поврзани со пандемија и дојде време на мир. Војните запреа и се опаметија. Сепак, не живееме во свет на цвеќиња и пеперутки. Напротив, опкружени сме со егоизам, просечност на научниците и политичарите, лаги и измами, перфидија и суровост – свет без скрупули. Волкот го менува влакното, ама карактерот никогаш, тоа веќе одамна го знаеме.

Зошто е чудна оваа вест?
Дали е можно првата економска и воена моќ во светот да прифати помош од својот најголем и најопасен геополитички ривал? Зарем не е вистина дека Соединетите држави немаат пет авиони на медицинска опрема и треба да ги чекаат Русите? Каде е сега Американската гордост и Америка прво? Нема никаква логика. Освен ако …

А, што ако руските авиони се симбол на светски договор во кој сите земји делуваат во координација? Ако ги разгледаме координираните активности околу коронавирусот, не чини дека сме далеку од вистината. Сепак, малку е веројатно дека коронавирусот, забележително поопасен од грипот, може да биде единствената причина за споменатата геополитичка идила на која не сме навикнати, а што никогаш не постоело во историјата.

За време на пандемијата на коронавирус, во светот починале 8,000,000 луѓе (минимална проценка), во која биле вклучени сите жртви на коронавирусот, кои претставуваат 0,005% од починатите. И зошто никој досега не создаде слична паника за 99,995% од смртните случаи во светот а беа предизвикани од: војни, глад, други болести, сиромаштија, цигари, алкохол, самоубиства, адитиви, пестициди, хербициди, индустриска храна, мобинг и лоши одлуки на социопатите…?

Ние нема да се вклучиме во шпекулации затоа што не сме како видовитиот Нострадамус или Баба Ванѓа, но сите балкански земји мора да бидат внимателни. Дали пандемијата на корона опфаќа некоја голема криза што малиот човек не ја гледа е големо прашање. Нешто слично како во филмот 2012 година, каде глобалното население само неколку часа порано учи дека тие ќе бидат жртви на Армагедон. Никогаш не заборавајте дека „квалитетните“ американски филмови често ја отсликуваат нашата иднина. Тие често нè подготвуваат за она што ќе се случи. Насочени или случајни? Ама, за тоа друг пат.

Да замислиме за момент дека сме на местото на претседателите Трамп, Путин и Џинпинг. Седнуваме на масата и сфаќаме дека економскиот колапс е пред вратата. Ако пропадне Америка, ќе пропадне и Кина, а со тоа и Русија. Малите земји се исто така важни затоа што заедно учествуваат во целиот процес на циркулација и создавање пари преку производство и потрошувачка. Што би решиле? Дали би свртел грб и ќе игнорираш сè? Сигурно не. Сè е подобро од глобална војна, каде што не може да има победник. Ако ја анализираме оваа скромна хипотеза, одговорот е повеќе од очигледен. Паметниот ќе седне, ќе ги закопа секирите на војната и ќе се согласи за најдобриот излез од кризата. Војните ќе ги остави за подобри времиња. Логично!

РЕСЕТЕ НА СВЕТСКАТА ЕКОНОМИЈА МОЖЕН АРМАГЕДОН НА 21-от век
Европските лидери веќе не кријат дека ресетирањето мора да се случи. Како ова ќе се одвива е прашање на методологија. Списокот вклучува неколку опции: заштеда, економски раст, војна, инфлација, отписи на долгови, откуп на долгови… Ангела Меркел не сака корона обврзница, а Европската централна банка преку приватни банки инјектира многу пари што немаат покритие во стоки и услуги затоа што речиси сите банки се на работ на колапс, а внесените пари се користат за плаќање стари заеми и камати.

Никој повеќе не зборува за буџетски дефицит под 3% повеќе, иако секој ден слушаме ветувања дека државите ќе ги финансираат загубите предизвикани од пандемијата на корона. Луѓето не знаат од каде потекнуваат парите, бидејќи до вчера ги уверуваа дека нема пари и дека треба да заштедат. Одеднаш парите се појавија во „изобилство“. За бизниси, болници, придонеси, јавна администрација и којзнае што друго. За Европската унија, државните буџети на земјите членки на ЕУ отсекогаш биле проблем, а не решение. Како што можеме да видиме, денес тие се решени.

МОЖЕН ТЕК НА РЕСЕТОТ
Коронакризата е идеален инструмент за да се добие време. Населението е мирно за момент и сите економски постулати на неолиберализмот се блокирани сè додека не се подготви ресетирањето. Границите на државите-нации се затвораат, односно. сè е консолидирано за полесно реализирање на проектот за ресетирање.

Можни се две сценарија: брзо и бавно. Брзото сценарио би предизвикало пропаѓање на повеќето компании на берзите и банките кои веќе се на работ на колапс. Земјите чиишто пензии се засноваат на капитализирана заштеда ќе бидат во поголема криза од балканските земји. фондовите би изгубиле пари, а вработените би ги изгубиле пензиите. Заштедите на граѓаните до 100.000 евра во ЕУ не се во прашање затоа што тоа е загарантирано од државата, т.е. самите граѓани кои ја сочинуваат државата. Овој метод штити од хиперинфлација, но остава запалена земја зад себе. Кризата ќе се врати брзо – посилна и погубна.

Поверојатно е побавен начин за реализирање на глобално ресетирање. Додека народот е во изолација, државниците веројатно ќе преговараат за бавно ресетирање. Европските банки веќе ги одложуваат ратите на заемот за 6 месеци, со што се знае дека исходот се очекува на крајот на годината. Се нудат нови заеми за компании со каматни стапки до 0,5%, чиј износ зависи од прометот на компанијата.

Одговорните размислуваат за „хеликоптер парите“ што ќе им ги дистрибуираат директно на граѓаните, со цел да се одржи економскиот живот. Секој човек во Европа треба да прима околу 400-500 евра месечно, што е близу 2000 милијарди евра годишно. Така, граѓаните би ја презеле улогата на банка затоа што тие би трошеле пари за храна, домување и енергија и со тоа би го регулирале монетарното создавање. Во овој случај, банките би станале само посредник за трансакции.

Корона бон – Корона обврзница
На 25 март, 9 членки на ЕУ побараа создавање на обврзници Корона, што веднаш беше одбиено од Германија и Холандија. Ангела Меркел изјави дека ова не е концепт што таа го претпочита. Сосема логично. Обврзниците во оваа ситуација не можат да помогнат никој, затоа што приходите од нив никогаш нема да го покријат тековниот и идниот дефицит.

Откуп на сите долгови од страна на Европската централна банка
Доколку ЕЦБ (Европската централна банка) ги откупи сите долгови на членките на ЕУ во износ од 20 милијарди евра (БДП на ЕУ / проценка од минатата година), инфлацијата во Европската унија би била само 5%, а сите земји би дишеле со полни гради. Работодавците би се бореле за работниците, а работниците би можеле да живеат на своите плати повеќе од добро. Дури и нашите медиуми „неолиберали“ би можеле да го намалат данокот на приход и доход, што би изнесувало само 10%. Ова е многу разумно решение затоа што девизниот курс на еврото во однос на доларот не е фиксиран и честопати падна за повеќе од 10% од неговото воведување.

Пропаст на банките и отпис на кредитите
Странските банки во нашите земји не се во криза, што не е случај со нивните седишта. Некои веќе ги напуштија нашите земји.

Постои можност граѓаните да ги пренесат своите сметки од странски и приватни банки во Македонска поштенска банка, која е во сопственост на државата, т.е. граѓаните и со тоа да се заштитат себе си и државата што, како што споменавме погоре, гарантира депозити до 100.000 евра. Странските и приватните банки ќе мора да ги затворат вратите преку ноќ и да ја напуштат Македонија.

Сепак, да не лажеме и да не забораваме, одговорноста за сите претходни кризи лежи врз монетарната креација, која, без оглед на производството и услугите, создава монетарна депресија во континуитет.

Дали сето ова ќе се постигне на овој начин или не, ќе видиме, но нема да можеме да ја избегнеме кризата.

Бидејќи сум вечен оптимист, гледам на сè многу позитивно. Затворањето на државите ќе го разбуди локалното производство. Купувањето на непотребни работи наметнати од социјален притисок и реклами ќе биде запрено. За момент, сè додека машината не се врати во нормала, луѓето ќе се свртат кон себе и своите вистински проблеми. Малите земји имаат предност во однос на големите. Единствено е важно кризата да не заврши во војна. Сето останато ќе го пребродиме.

Извор:Логицно