Откажувањето на Хаџот ги зголеми економските проблеми во Саудиска Арабија

0

Откако саудиските власти објавија откажување на годинашниот аџилак во Хаџ, поради пандемија на коронавирус, празните верски места и хотелите предизвикаа загриженост за економски проблеми, особено во Мека, која не запишува вакви сцени.

Мека секоја година е домаќин на милиони муслимани од целиот свет, но годинава, поради пандемијата на коронавирус, хаџот нема да биде организиран за аџии надвор од Саудиска Арабија. Аџилакот ќе биде можен само за оние кои поради некоја причина веќе живеат или престојуваат во Кралството.

Во принцип, Хаџ и Умра Мека носат приходи од 12 милијарди долари, што ја прави економијата на тој град со 2 милиони жители жив и го одржува нејзиниот раскош.

Во последниве години, изградени се бројни луксузни хотели и станови со поглед на Kабата, како и трговски центри. Но, коронавирусот ги испразни повеќето од овие локации.

Последиците од пандемијата погодени стотици илјади вработени во бројни сфери, од туристички агенции до продавници за сувенири.

Досега во Саудиска Арабија се регистрирани повеќе од 178 илјади случаи на инфекција со коронавирус, а над 1500 починале.

Откажувањето на Хаџот ќе ги зголеми економските проблеми во Кралството, кои веќе започнаа со намалувањето на цената на нафтата, по што беа воведени мерки за штедење.