Неговото Височество Шеикот Мохамед бин Рашид Ал Мактум, Потпретседател, Премиер и Владетел на Дубаи, денес ја пофали талентираната младина на Емиратите и решеноста на  општеството ОАЕ за оптимистичките и позитивни изгледи на нацијата за блиска иднина, кои ќе се фокусираат на дизајнирање интегрирана и иднина ориентирани стратегии, предвидување на промени и обезбедување подготвеност за постигнување на материјални скокови во поголемите сектори.

Пораката на Шеикот Мохамед, следеше по неговата инаугурација на лабораториите за иднина во Дубаи, ДФЛ, платформа која е дизајнирана да биде прва применета лабораторија за истражување и развој специјализирана за идно технолошко истражување, прототипи, моделирање на деловни активности и распоредување технолошки решенија во Обединетите Арапски Емирати и регионот.

Како платформа која привлекува национални и меѓународни експерти во АРЕА 2071 во Дубаи округ во Дубаи, ДФЛ не само што се фокусира на истражување и развој, туку обезбедува успешна транзиција на решенија за распоредување и технологии во амбиент во реалниот свет, придонесувајќи од полза на индустриите и општествата како целина. Понатаму, со истражување на глобалните технолошки трендови, практики и најнапредните технолошки апликации во развој, идните лаборатории во Дубаи делуваат како мост за соработка помеѓу академските истражувања, индустријата и клучните актери во областа на технологијата за да обезбедат нови сознанија и средства на спроведување.محمد بن راشد يفتتح مختبرات دبي للمستقبل

Неговото Височество Шеикот Мохамед беше придружувано од Х.Х. Шеикот Хамдан бин Мохамед бин Рашид Ал Мактум, крунскиот принц на Дубаи, претседател на Извршниот совет на Дубаи и претседател на Одборот на доверители на Фондацијата Идна иднина во Дубаи; Мохамед бин Абдула Ал Гергави, министер за прашања во врска со кабинетот и иднината и потпретседател на Одборот на доверители и извршен директор на Фондацијата Дубаи во иднина, Омар бин Султан ал Олама, министер за државни за вештачка интелигенција и заменик-директор на директорот на иднината во Дубаи Фондација, и Калфан Џaума Белхоул, извршен директор на Фондацијата Идна иднина во Дубаи.

На својот официјален профил на Твитер, Шеикот Мохамед твитна: „Денес, ние ги лансиравме идните лаборатории во Дубаи, како дел од нашето верување во важноста за инвестирање во применетиот сектор R&D во Дубаи и Обединетите Арапски Емирати, лабораториите специјализирани за идната технологија R&D ќе градат национални капацитети и обликуваат решенија во секторите четврта индустриска револуција, како што се роботика, АИ и автоматизација “.محمد بن راشد يفتتح مختبرات دبي للمستقبل

Неговото Височество додаде дека ДФЛ ќе обезбеди глобална дестинација за развој на најновите применети истражувања и технологии, подобрување на културата на иновации и решавање на барањата на локалните пазари за зајакнување на позицијата на Дубаи и Обединетите Арапски Емирати преку проширување на експертиза во различни домени за создавање применети истражувања и производи рамки за развој, дизајнирање и производство на прототипови, како и спроведување на физибилити студии во однос на нивната широко примена.

Под надзор на Фондацијата Идна иднина во Дубаи, лабораториите во иднина во Дубаи имаат за цел да го зајакнат статусот на Дубаи и Обединетите Арапски Емирати како економија базирана на знаење преку создавање партнерства со глобални институции за истражување и развој за да формираат нови пазари и да создадат можности за работа. Покрај тоа, ДФЛ има овластување да го надмине јазот и да ги поврзе индустриите и релевантните чинители преку олеснување на трансферот на технологија.محمد بن راشد يفتتح مختبرات دبي للمستقبل

За време на неговата посета, техничкиот тим на ДФЛ го информираше Неговото Височество за два иновативни проекти кои во моментов се во фаза на развој. Проектите опфаќаа неодамнешни успеси на ДФЛ во градењето на модели на вентилатори за да се исполнат недостатоците во локалниот здравствен сектор за време на COVID-19, M061 и првите комерцијални беспилотни летала и автономни копнени возила што ги распореди во логистичкиот сектор.

Неговото Височество го насочи тимот на ДФЛ да соработува тесно со релевантни лаборатории за иновации, специјализирани институции, национални и меѓународни универзитети и со приватниот сектор ширум ОАЕ и пошироко, да развие најсовремена технологија за забрзување на имплементацијата и распоредувањето на технолошките решенија кои ќе придонесат до надминување на идните предизвици.

Шеикот Мохамед бин Рашид, исто така, гледаше иновативен проект во секторот АИ и автономни возила, кој во моментот се развива во соработка помеѓу Кабинетот на Обединетите Арапски Емирати на Обединетите Арапски Емирати и лабуристите за иднината во Дубаи и „AutoX“; глобална компанија специјализирана за развој на идните технологии на транспорт и вработување на АИ во овој витален сектор за развој на нови решенија за зголемување на потпирањето на возила со возење во иднина.محمد بن راشد يفتتح مختبرات دبي للمستقبل

Проектниот тим соработува тесно со релевантните законодавни субјекти во земјата за да обезбеди придржување кон највисоките стандарди на безбедност и безбедност, да го позиционира ОАЕ како лидер во развојот на законодавството, забрзување на усвојувањето на современите технологии и поттикнување на иновативни идеи.

Тимот DFL во моментов е ангажиран во иновативен проект што ја активира технологијата на беспилотно летало, автономните копнени возила и најновите решенија за испорака и складирање во секторот услуги за испорака. Зголемената доверба на купувањето преку Интернет, како и мерките за социјално дистанцирање кои се во тек за време на пандемијата COVID-19, доведоа до пораст на побарувачката за брзи и ефикасни услуги за испорака.

Фаза еден од овој проект вклучува изградба на прототип на производот, дефинирање на потребите на клиентите за испорака, преглед на регулаторните рамки за воздушен сообраќај, како и дефинирање на техничките спецификации за екосистемот за испорака на беспилотни летала. Исто така, вклучува тестирање во реалниот живот на испорака на беспилотни летала во полуконтролирана околина, преглед на други опции за автономна испорака и собирање на податоци неопходни за транзиција во следната фаза што се фокусира на градење на технички развој на комерцијално скалабилни решенија. Во спроведувањето на проектот за изнаоѓање пошироки решенија и апликации за UAV технологија и автономно возење, тимот се надева дека ќе постигне посакувано и економично решение за испорака на производи во Обединетите Арапски Емирати.

Тимот ДФЛ ќе спроведе експериментални патувања за да собере податоци за процесите на полетување, испорака и движење. Исто така, ќе ги искористи повратните информации и проценките на клиентот од пилот-фазата и ќе ги анализира овие информации за да генерира идеи за обезбедување на идните услуги и апликации што се најдобри во класата, кои се во согласност со највисоките стандарди за безбедност.

Проектот тим M061 продолжува да развива вентилатори кои главно се потпираат на компонентите што се достапни во тековните синџири на снабдување и кои можат лесно да бидат извори, склопени и распоредени по потреба, со фокус на трајност и ефикасност.

Тимот ги искористи достапните основни ресурси и лесно достапните заменливи компоненти за да ја олесни задачата на лекарите и здравствените работници во тековното сценарио, каде што медицинската опрема и компонентите се скудни на глобално ниво.

Клучен проект за здравствена заштита е партнерски потфат помеѓу фондацијата Дубаи ид, Фондацијата на министерот за државни вештачки разузнавачки информации, Центарот за команда и контрола COVID-19, Дубаи, Министерството за здравство и превенција, здравствениот орган во Дубаи, Универзитетот за медицина Мохамед бин Рашид и Здравствени науки, како и владини агенции, истражувачки центри, меѓународни институции и стартапи.

Тимот на проектот планира да изврши ригорозен циклус на тестирање во соработка со специјалисти за респираторни и лекари во болниците во Дубаи, за да се осигури дека системот за вентилација ги исполнува утврдените стандарди и ги исполнува меѓународните барања. Судските процеси ќе се спроведат кај пациенти откако ќе се изврши тестирање за да се обезбеди безбедно распоредување.

ВАМ / Есраа Исмаил / Хазем Хусеин