Махатир Мухамед: Никогаш нема да го признаеме Израел

0

Поранешниот премиер на Малезија истакна дека неговата земја се спротивставува на нормализирање на односите со ционистичкиот режим и дека никогаш нема да го признае тој режим.

Во интервју за либанската телевизија Ал-Мајадин, Махатир Мухамед изјавил:

„Палестинското прашање треба да се реши преку преговори, но израелските мерки се кршење на меѓународното право“.

Меѓу нелегалните потези на Израел, тој го наведе прогласувањето на Кудс (Источен Ерусалим) за главен град на Израел и истакна дека Израел е создаден со окупација на палестинска земја.

„Малезија никогаш нема да се справи со нормализација на своите односи со Израел. Ние не го признавме Израел од самиот почеток и немаме дипломатски односи меѓу нас. Отсекогаш сме ги осудувале тие односи, но за жал, некои земји имаат различни политики “, рече тој