Шеикот Абдула бин Зајед Ал Нахјан, министер за надворешни работи и меѓународна соработка, оствари видео-повик со Никола Димитров, министер за надворешни работи за Северна Македонија, на кој разговараа за голем број прашања од заеднички интерес, вклучително и нови начини за соработка и напори да се содржи COVID-19.

Министрите забележаа пријателски врски што ги уживаат нивните земји и ги истражија изгледите за соработка во голем број области, вклучително и во економскиот, трговскиот и безбедносниот сектор.

Тие, исто така, се осврнаа на најновите случувања во коронавирусот и ги изразија напорите што ги прават нивните соодветни земји за спречување на нејзините реперкусии.

Двете страни се согласија дека е неопходно да се обединат искуствата на истражувачките центри и во двете земји преку размена на наоди и споделување на најновите при напредно тестирање и откривање на вируси.

Тие, исто така, изразија сочувство за жртвите за кои се тврди оваа болест и ја потврдија нивната желба да ги интензивираат заедничките напори и да ги зајакнат меѓународните активности за да го содржат нејзиното ширење.

Х.Х. Шеик Абдула изрази желба за Северна Македонија понатамошен напредок и просперитет, пофалувајќи ги превентивните и мерките на претпазливост преземени од страна на земјата за спречување на вирусот.

Димитров, пак, ги поздрави карактеристичните односи меѓу двете земји и нивната решеност да ја прошират соработката. Тој, исто така, посака на ОАЕ натамошен напредок, развој и успех за време на неговото домаќин на „Експо 2020“ Дубаи, што ќе се одржи следната година.

На повикот учествуваше и Рем бин Ибрахим Ал Хашеми, државен министер за меѓународна соработка и генерален директор на канцеларијата „Експо 2020“ во Дубаи.

ВАМ / Рола Алггул / Раша Абубакер / МОДД ААМИР