Обединетите Арапски Емирати денеска испратија втор авион со помош за Казахстан, кој пренесува осум метрички тони медицински материјали.

Оваа помош ќе им помогне на околу 8,000 медицински професионалци, кои работат на спречување на ширење на корона вирусот, и зајакнувајќи ги напорите на земјата за спречување на ширењето на COVID-19.الإمارات ترسل طائرة مساعدات طبية ثانية إلى كازاخستان لدعمها في مكافحة فيروس "كورونا"

„Обединетите Арапски Емирати не штедеа никакви напор за да ги обезбедат најдобрите здравствени исходи и медицинска помош за поддршка на Казахстан и зајакнување на неговите способности да се соочат со последиците од кризата kovid-19“, izjavi д-р. Мохамед Ахмед бин Султан Ал abабер, амбасадор на ОАЕ во Казахстан.

Тој додаде: „Казахстан беше една од првите земји што доби медицинска помош од ОАЕ за време на тековната пандемија. Во април, Обединетите Арапски Емирати испратија п авион со помош во кој беа пренесени 13 метрички тони разни медицински и превентивни материјали за Казахстан, за поддршка на напорите на 10.000 медицински персонал, да помогнат во одржување на пандемијата “.الإمارات ترسل طائرة مساعدات طبية ثانية إلى كازاخستان لدعمها في مكافحة فيروس "كورونا"

Мадијар Менилеков, амбасадор на Казахстан во ОАЕ, им се заблагодари на раководството на Обединетите Арапски Емирати за нејзината „голема поддршка“ на Казахстан. „Билатералните односи меѓу нашите две земји се различни и силни братски односи. Ние можеме да ја надминеме оваа криза само со соработка и меѓусебна зависност, како што ОАЕ го демонстрираа со давање хуманитарна помош на Република Казахстан и многу други земји“, рече тој.الإمارات ترسل طائرة مساعدات طبية ثانية إلى كازاخستان لدعمها في مكافحة فيروس "كورونا"

До денес, ОАЕ одговори на кризата COVID-19 со обезбедување на над 1069 метрички тони помош, на 71 земја, поддржувајќи повеќе од еден милион медицински професионалци во тој процес.الإمارات ترسل طائرة مساعدات طبية ثانية إلى كازاخستان لدعمها في مكافحة فيروس "كورونا"

ВАМ / Есраа Исмаил