Стотина ционистички доселеници на Денот на Арафат упаднаа во Ал Акса

0

Стотици ционистички доселеници упаднаа во џамијата Ал-Акса во Источен Ерусалим (Кудс) денес на Денот на Арафат.

Палестинскиот информативен центар извести од локални извори дека близу илјада ционистички доселеници, под силна заштита на полициските сили на ционистичкиот режим на Израел, провалиле во џамијата Ал-Акса во окупираниот Источен Ерусалим (Кудс) во Палестина.

За време на упадот, ционистичките сили уапсиле 5 палестински млади луѓе, а верниците биле протерани од областа на џамијата.

Во попладневните часови, друга група од неколку стотици ционисти, исто така, влегле во светата муслиманска џамија.

Во исто време, Палестинците повикаа на големо присуство во џамијата по повод Денот на Арефат, со цел да ја одбранат џамијата од ционистичко сквернавење.