Нека ни е за многу години, и честит Курбан Бајрам

0

Најпрво, благодарноста му припаѓа на Возвишениот Аллах, што и ова година ни овозможи да го дочекеме и овој голем исламски празник.

Празник кој за момент нё потсетува на вредностите на кои треба да се вратиме, и да не забораваме. Вредосните како, помагањето, опростувањето, разбирањето и соживотот, вредности за кои Возвишениот пропишал награда за сите оние кои ја заслужуваат.

Празник кој за момент од зората (сабах) нё обединува сите заедно на едно место, место каде со извршувањето на Бајрам намаз како да сака скриено да ни каже дека еве успеал да нё покане и собере на едно место и се разбира укаже  на вредностите кои треба да се почитуваат и на крај преку посетата и проучувањето на дова на мезарите (гробови) на нашите најблиски роднини, пријатели и браќа укаже дека каде ќе треба и на кого да му се вратиме, Возвишениот Аллах.

Се разбира како и секогаш, така и оваа година од сите нас недостасува еден дел, а тоа се нашите роднини и пријатели, браќа и сестри, кои денес не се покрај нас заеднички да го прославиме и дочекаме овој наш светол празник. Иншала Аллах да им даде и нив, среќа, здравје, благосостојба и риск во нивната работа, и иншала она за што сите ние копнееме заеднички да дочека некој друг наш празник, овде во нашите населби, и за момент да заборавиме на сите тешкотии со кои денес нашите печалбари се соочуваат во овие тешки времиња и заеднички нашиот празник да го направиве уште побогат  поисполнет.

Оваа година поради Ковид-19 не се одржаа централни манифестации, кои се организираа секоја година по повод овој празик.

Празникот Курбан бајрам започнува со клањање на Бајрам намаз рано утрината во џамија, а потоа продолжува со колење курбани, симбол на празникот, како и посета на роднините и пријателите.

И на крај, во името на редакцијата на Дубаи Интернет Портал, по повод Курбан Бајрам,на сите припадници од исламска вероисповест да им посакаме се најдобро, во иднина, како и здравје, среќа и благосостојба во нивните домови, и пријатен претстој на нашите пелачбари кои за кратко ни пристигнаа во нашиве краишта заеднички да го дочекаме и прославиме овој наш празник.