Според директивите на Неговото Височество, шеикот Мохамед бин Рашид Ал Мактум, Потпретседател и Премиер на Обединетите Арапски Емирати и Владетел на Дубаи, Обединетите Арапски Емирати испрати итна медицинска помош во Либан за да им помогне на здравствените установи да лекуваат жртви од масовните експлозии во Бејрут.بناء على توجيهات محمد بن راشد.. الإمارات ترسل مساعدات طبية عاجلة إلى الشعب اللبناني

Помошта, која вклучува лекови и медицински материјали, ја отсликува солидарноста на ОАЕ со братскиот либански народ.

Оваа медицинска помош од Обединетите Арапски Емирати, претставена од Министерството за здравство и превенција, Светската здравствена организација и Меѓународната федерација на здруженија на Црвен крст и Црвена полумесечина, е дел од одговорот да помогне во ублажување на ефектите од трагичната несреќа и зајакнување на напори на медицинскиот персонал за лекување на повредените. Како дел од хуманитарната помош, од меѓународниот хуманитарен град во Дубаи во Либан беа испратени 30 тони медицински материјали.بناء على توجيهات محمد بن راشد.. الإمارات ترسل مساعدات طبية عاجلة إلى الشعب اللبناني

Рем бинт Ибрахим Ал Хашеми, министер за државна меѓународна соработка, рече дека овој брз потег ја одразува желбата на раководството на ОАЕ да застане покрај своите браќа во тешки околности и да им помогне на оние кои имаат потреба.

Таа додаде: „Заложбата на ОАЕ да обезбеди различни форми на поддршка во вакви ситуации ја нагласува нашата солидарност со сите братски и пријателски држави во време на кризи и нашата желба да преземеме усогласени напори за ублажување на предизвиците. Willе работиме на проценка на состојбата за да оцениме што понатамошна помош што можеме да ја обезбедиме “.بناء على توجيهات محمد بن راشد.. الإمارات ترسل مساعدات طبية عاجلة إلى الشعب اللبناني

Министерството за здравство и превенција ги испрати резервите за помош за помош од магацините на Меѓународниот хуманитарен град Дубаи, кој ги координира напорите за помош во разни меѓународни хуманитарни организации во регионот. Помошта се состоеше од основни лекови, медицински материјали и хируршка опрема потребни за лекување на повредените и им овозможи на болниците и медицинските центри брзо да се справат со случаи кои бараат итна помош или хируршка интервенција.

ВАМ / МОДА ААМИР / Хасан Башир