Обединетите Арапски Емирати, Саудиска Арабија, Кувајт, Бахреин, Оман, Ирак ја потврдија целосната усогласеност со договорот за ОПЕК +

0

Тековните случувања и идните изгледи на глобалните нафтени пазари беа разгледани денеска од страна на министрите за нафта на ОАЕ, Саудиска Арабија, Кувајт, Бахреин, Оман и Ирак.

Ова се случи на барање по пат на конференциски повик каде што саудискиот министер за енергетика принцот Абдулазиз бин Салман бин Абдулазиз ал Сауд, Сухаил бин Мохамед ал Мазуруи, член на кабинетот и министер за енергетика и инфраструктура, министер за нафта во Кувајт, д-р Калед Али ал-Фадел, министер за нафта во Бахреин Шеикот Мохамед бин Калифа бин Ахмед Ал Калифа, министерот за нафта и гас на Омани, Мохамед бин Хамад ал Руми и ирачкиот министер за нафта, Ихсан Абдул Аабар Исмаил, го разгледаа континуираното закрепнување на глобалната побарувачка и напредокот постигнат во спроведувањето на договорот ОПЕК +.

На крајот од телефонскиот повик, шесте министри издадоа заедничка изјава, во која тие рекоа дека позитивните знаци на подобрување, прикажани неодамна во глобалната економија, се „многу охрабрувачки“.

Поздравувајќи ги напорите направени од сите земји во светот да ги отворат своите економии на безбеден начин, шесте министри ја потврдија својата целосна посветеност на договорот ОПЕК + за спречување на производството на нафта, со цел дополнително да се забрза ребалансот на пазарот на нафта.

Тие се согласија дека членовите кои остварија ограничен напредок во однос на усогласеноста во текот на месеците мај, јуни и јули дополнително ќе ги продлабочат своите намалувања за да го надоместат тоа.

Шесте министри ја потврдија својата благодарност до ирачкиот министер за нафта за соработката и напорите на неговата земја во ребалансот на нафтениот пазар, потврдувајќи ја значајната улога на Ирак во обезбедувањето успех на договорот ОПЕК +.

„Целосната усогласеност со договорот за ОПЕК +, вклучително и надополнување на ограничениот напредок во придржувањето, ќе го забрза закрепнувањето на глобалниот пазар на нафта во најдобар интерес на потрошувачите и на производителите на нафта, исто така, енергетската индустрија и светската економија“, заклучи изјавата.

ВАМ / Хатем Мохамед