Авион на ОАЕ со 40 метрички тони критички медицински и храна, како и додатоци во исхраната за деца пристигна во Бејрут како поддршка на жртвите од масовната експлозија што го потресе либанскиот главен град во вторникот.

 

Итната хуманитарна помош доаѓа во имплементација на директивите на Неговото Височество, шеикот Мохамед бин Зајед Ал Нахјан, крунскиот принц на Абу Даби и заменик врховен командант на вооружените сили на Обединетите Арапски Емирати, а под последователно следење на ХХ Шеик Хамдан бин Зајед Ал Нахјан , Претставник на владетелот во регионот Ал Дафра, претседател на Црвената полумесечина на Емирати (РКЕ).

РКЕ побрза да обезбеди помош од стратешкиот резерват за помош при итни случаи во земјата, веднаш по експлозијата во спроведувањето на директивите на раководството на ОАЕ.

تنفيذا لتوجيهات محمد بن زايد .. طائرة مساعدات إماراتية تحمل 40 طنا من المواد الإغاثية تصل العاصمة اللبنانية لدعم المتأثرين من انفجار مرفأ بيروت

„Директивите на мудро раководство спаѓаат во напорите направени од ОАЕ за решавање на катастрофи и кризи низ целиот свет“, рече д-р Мохамед Атик ал Фалахи, генерален секретар на РКЕ, кој додаде дека помошта е одраз на големата загриженост што ја плаќаат водачите на ОАЕ за и неограничена солидарност со жртвите од експлозијата.

„Воспоставен сеопфатен хуманитарен план како одговор на кризата и во оваа фаза фокусот е ставен на обезбедување медицински материјали за поддршка на либанските здравствени установи под тековните тешки околности за да им помогне да одговорат на потребите на голем број жртви “, додаде тој, нагласувајќи дека кризата ќе тежи на либанската медицинска сцена и затоа треба да се обезбеди целата можна поддршка за да им помогне на властите на земјата да го преживеат исходот од експлозијата.تنفيذا لتوجيهات محمد بن زايد .. طائرة مساعدات إماراتية تحمل 40 طنا من المواد الإغاثية تصل العاصمة اللبنانية لدعم المتأثرين من انفجار مرفأ بيروت

„Планот за одговор вклучува значителна количина помош и психолошка поддршка за децата, особено што сите расположиви извештаи укажуваат на зголемен број жртви кај децата“, продолжи тој.تنفيذا لتوجيهات محمد بن زايد .. طائرة مساعدات إماراتية تحمل 40 طنا من المواد الإغاثية تصل العاصمة اللبنانية لدعم المتأثرين من انفجار مرفأ بيروت

РКЕ работи во соработка со Бирото за хуманитарна помош во Амбасадата на Обединетите Арапски Емирати во Бејрут за да го прошири опсегот на корисници од помошта на Обединетите Арапски Емирати и да постави приоритети за наредниот период, согласно секојдневното следење на состојбите на теренот во координација со релевантните либански власти, додаде тој.

ВАМ / Хатем Мохамед