Словенија побара од ЕУ 1,1 милијарди евра за спасување на работните места

0

Словенија побара од ЕУ 1,1 милијарди евра за спасување на работните места, јавуваат хрватските медиуми.

Словенечката влада, како што се наведува, аплицирала за оваа финансиска поддршка, изјавувајќи дека ќе ги искористи добиените средства за мерки за субвенционирање на чекање за работа и намалено работно време, за финансирање на главниот приход и за ослободување од плаќање придонеси на самовработени во микро претпријатија и слични случаи.

Овие се средства од инструментот SURE, кои треба да започнат да функционираат откако сите членки на ЕУ обезбедуваат гаранции за заеднички заем, а треба да бидат достапни до крајот на 2022 година, или подолго ако продолжи кризната состојба.

(Вијести.ба)