Бејрут: Пристигна четвртиот карго авион на Емиратите со 100 тони хуманитарна помош

0

Авион со помош на Обединетите Арапски Емирати пристигна во Либан опремен со околу 100 тони лекови, храна и додатоци во исхраната за деца, покрај другите резерви за помош за да им помогне на оние кои се погодени од експлозијата во Бејрут.

Овој потег следи по директивите на г. Шеика Фатима бинтен Мубарак, претседател на Генералниот сојуз на жени, претседател на Врховниот совет за мајчинство и детство, врховен претседател на фондацијата за развој на семејството и почесен претседател на Црвената полумесечина на Емирати, РКЕ, надгледувани од Шеикот Хамдан бин Зајед Ал Нахјан, претставник на владетелот во регионот Ал Дафра и претседател на РКЕ.

بتوجيهات الشيخة فاطمة ومتابعة حمدان بن زايد .. وصول طائرة مساعدات إماراتية إلى لبنان

Ова е четврт авион испратен од ОАЕ, а втор со координација и надзор на РКЕ, како дел од напорите на ОАЕ да ги намали страдањата на луѓето погодени од експлозијата.

Во авионот имало и делегација на РКЕ, која ќе реализира различни хуманитарни работи, како што е давање помош, проценка на состојбата на теренот и идентификување на натамошни хуманитарни потреби.

Како резултат на експлозијата, шеиката Фатима веќе донираше 10 милиони АЕД, како поддршка на програмите за помош на РКЕ во Либан.

ВАМ / Есраа Исмаил / Раша Абубакер