Пресуда за убиството на Рафик Харири – Прв чекор кон забрана на Хезболах

0

Осомничен член на Хезболах прогласен е за виновен за смртта на Рафик Харири, што е прв чекор кон прогласување на Хезболах за терористичка организација.

Што се крие зад сето тоа?

Специјалниот суд за Либан (СТЛ) во вторникот го прогласи Салим Ајаш, осомничен член на Хезболах, виновен за убиството на поранешниот либански премиер Рафик Харири во 2005 година по шестгодишно судење, јави АФП.

„Судскиот совет го смета Ајаш ​​за виновен за каков било сомнеж како соучесник во убиството на Рафик Харири“, изјавил претседавачкиот судија, Дејвид Ре, пред да објави ослободителна пресуда на тројцата други осомничени.

„Судскиот совет смета дека Хасан Мерхи, Хусеин Ониси и Асад Сабра не се виновни за сите обвиненија“, продолжил претседавачот.

Треба да се потенцира дека ова е суд финансиран од Обединетите нации. Од безбедносни причини, судот се наоѓа во близина на Хаг, познат на сите нас, во Лајдсдендам-Воорбург (Холандија).

Мандатот на СТЛ предизвика контроверзии, како и тензијата во Либан меѓу актерите на кои се фокусираше вниманието на Трибуналот. Сирија и Хезболах протестираа жестоко против обвинувањата кои ги таргетираат.

Неколку дена по атентатот, сириската влада тврди дека атентатот го извршил Палестинец по име Ахмед Абу Адас. Мишел Аун исто така тврди дека се виновни и другите фракции, како што е Фатах ал-Ислам.

Судот побара апсење на четворица либански офицери, кои беа во притвор четири години. Тие се сметаа за про-сириски генерали и нивното ослободување се сметаше како тежок удар за тезата за вклучување на Сирија.

Во септември 2010 година, Саад Харири за весникот Asharq al-Awsat изјавил: „Ние ги признаваме грешките во пресудата за Сирија, грешките што му наштетија на сирискиот народ и на односите меѓу двете земји. Во одреден момент, направивме грешки и ја обвинивме Сирија за убиство на маченикот премиер. Тоа беше политичко обвинување и тоа политичко обвинување е лошо “.