(Фото) Хамдан бин Мохамед со нова визија и помагање на хуманитарното поле во и надвор од Блискиот Исток

0

Шеикот Хамдан бин Мохамед бин Рашид Ал Мактум, крунски принц на Дубаи и претседател на Извршниот совет на Дубаи и потпретседател на Одборот на доверители на Mohammed bin Rashid Al Maktoum Global Initiatives, МБРГИ, рече дека хуманитарната работа во ОАЕ е најголема инвестиција од ваков вид во однос на правење позитивни промени и унапредување на човештвото; додавајќи дека иницијативите на МБРГИ успеале да ја зацементираат својата позиција како локомотива за обновување на арапската хуманитарна работа благодарение на визијата на нејзиниот покровител и основач.حمدان بن محمد : مبادرات محمد بن راشد آل مكتوم العالمية استطاعت أن ترسخ نفسها قاطرة لتجديد العمل الإنساني العربي بفضل رؤية راعيها ومؤسسها

Забелешките на Шеик Хамдан се случија откако ОАЕ го слави Светскиот ден на хуманитарноста, кој се слави оваа година, во услови на досега невидени околности, како резултат на СОВИД-19, што резултираше со огромни предизвици на секоја сфера низ целиот свет.

„Неговото Височество Шеик Мохамед бин Рашид Ал Мактум, Потпретседател, Премиер и Владетел на Дубаи, успеа да ги однесе хуманитарните дела на нови хоризонти за да изгради подобра реалност“, рече Шеик Хамдан.

Шеик Хамдан исто така рече дека МБРГИ ја зацементира својата позиција регионално и на глобално ниво благодарение на 30 иницијативи и установи, заедно со стотици програми и проекти кои допираат до животот на десетици милиони луѓе низ целиот свет. Шеик Хамдан исто така рече дека во 2019 година потрошени се 1,3 милијарди АЕД за разни хуманитарни, релјефни, развојни и социјални иницијативи и проекти од кои имаат корист 71 милиони луѓе низ 108 земји, што докажува дека нашата индустрија цвета и успешна.حمدان بن محمد : مبادرات محمد بن راشد آل مكتوم العالمية استطاعت أن ترسخ نفسها قاطرة لتجديد العمل الإنساني العربي بفضل رؤية راعيها ومؤسسها

Во меѓувреме, Мохамед бин Абдула Ал Гергави, министер за прашања од владата и генерален секретар на МБРГИ; рече дека МБРГИ го продолжил своето креативно патување во хуманитарна работа и покренувајќи нови иницијативи и покрај реперкусиите на романот коронавирус, COVID-19, пандемија.حمدان بن محمد : مبادرات محمد بن راشد آل مكتوم العالمية استطاعت أن ترسخ نفسها قاطرة لتجديد العمل الإنساني العربي بفضل رؤية راعيها ومؤسسها

Во 2019 година, 1,3 милијарди АЕД беа потрошени за разни хуманитарни, релјефни, развојни и социјални иницијативи и проекти кои имаат корист од 71 милиони луѓе низ 108 земји, наспроти 70 милиони корисници во 86 земји во 2018 година. Околу 125.000 волонтери од целиот свет им се придружија со 574 вработени со полно работно време на Фондацијата да обезбедат поддршка неопходна за спроведување на хуманитарни и социјални проекти и кампањи на терен.حمدان بن محمد : مبادرات محمد بن راشد آل مكتوم العالمية استطاعت أن ترسخ نفسها قاطرة لتجديد العمل الإنساني العربي بفضل رؤية راعيها ومؤسسها

Хуманитарна помош и помош Во 2019 година, околу 262 милиони АЕД тргнаа кон проекти и програми за хуманитарна помош и помош, кои допреа до животот на повеќе од 17 милиони луѓе ширум светот, од кои 9 милиони луѓе имаа корист од проектите за чиста вода на Фондацијата за вода за помош во ОАЕ (Сукија) во земјите во развој. Сукиа дупче бунари и разви мрежи за дистрибуција и пречистување на вода низ целиот свет за решавање на недостаток на вода во текот на минатата година.

Околу 2,6 милиони луѓе низ целиот свет имаа корист од „Мохамед бин Рашид Ал Мактум“, МБРЧ, проекти и иницијативи, насочени кон зајакнување на младите. Организацијата ги зајакна своите услуги во центарот на младите преку поддршка на образованието и градењето училишта и спроведе неколку иницијативи за развој за подобрување на животот во загрозените општества и подобрување на идните изгледи за успех.

ВАМ / Хазем Хусеин / Хатем Мохамед