По директивите на Шеик Хамдан бин Зајед Ал Нахјан, претставник на владетелот во регионот Ал Дафра и претседател на Црвената полумесечина на Емиратите, РКЕ, брод од Емирати со 2400 тони помош замина за Бејрут.

Бродот беше испратен од РКЕ, во соработка со амбасадата на Либан во ОАЕ и либанската заедница во земјата, за да ги поддржи луѓето погодени од експлозијата на пристаништето во Бејрут.

Помошта вклучува храна, медицински материјали, додатоци на храна за деца, средства за чистење, опрема за лична заштита и облека.

На пристаништето ebебел Али во Дубаи, неколку претставници на РКЕ и Фуад Чехаб Дандан, либански амбасадор во ОАЕ, го гледаа бродот како заминува за Бејрут.An Emirati ship leaving for Lebanon with 2,400 tons of aid - Teller Report

Д-р Мохамед Атеик Ал Фалахи, генерален секретар на РКЕ, изјави дека испраќањето на бродот за хуманитарна помош е на директивите на раководството на ОАЕ за поддршка на либанскиот народ и е дел од хуманитарната и хуманитарна програма на РКЕ во Либан, следена од Шеикот Хамдан.

РКЕ е подготвена да доставува помош преку воздух и море и да ги задоволи растечките потреби на либанскиот народ, додаде тој, истакнувајќи дека иницијативите поврзани со РКЕ ќе продолжат.

„РКЕ подготви сеопфатен план, во координација со Канцеларијата за хуманитарни и развојни работи на Амбасадата на ОАЕ во Бејрут и релевантните либански власти, за дистрибуција на содржината на бродот на луѓето погодени од кризата“, рече Ал Фалахи.

Дандан ја изрази благодарноста на неговата земја за иницијативите на ОАЕ и нејзината поддршка за жртвите, истакнувајќи дека тоа е првата земја што му помага на Либан по катастрофата.

„Им благодариме на Обединетите Арапски Емирати што дадоа за нејзината помош. Тие отсекогаш биле поддржувачи на Либан и покажале голема моќ да ја осигураат безбедноста и стабилноста на Либан, следејќи го наследството на основачот на Унијата, покојниот шеик Зајед бин Султан Ал Нахјан“, тој рече.

WAM / Хазем Хусеин / Хасан Башир