Бил Гејтс овие денови едноставно не може да престане да ги искажува своите мислења за коронавирусот. Во својот последен одраз, Плутократ предвидел дека пандемијата ќе заврши до 2022 година – благодарение на вакцините во кои вложил многу.
Во интервју за „Фокс њуз“, основачот на „Мајкрософт“ предвиде дека животот во САД ќе се нормализира до летото 2021 година, како резултат на напредокот во развојот на вакцините против оваа болест.

Деловниот тајкун истакна дека очекува на почетокот на следната година Соединетите држави да започнат со одобрување вакцини за јавна употреба. Тој рече дека е „оптимист“ во врска со пандемијата, која „нема да трае бесконечно“.

„Крај на епидемијата? Најдобриот случај е веројатно во 2022 година, но во текот на 2021 година треба да можеме да го намалиме бројот на пациенти ако му пристапиме на проблемот на глобално ниво “, изјави Гејтс за Фокс њуз во неделата.

„Значи, знаете, фала му на Бога што постоеше технологија за вакцини, дека имаше средства за истражување, дека компаниите ги ставија своите најдобри луѓе на тоа. Затоа сум оптимист дека ова нема да трае бесконечно “, додаде тој.

Милјардерот рече дека смета дека американската Администрација за храна и лекови може да одобри „три или четири“ формули за вакцини. Тоа тогаш ќе го покрене прашањето како ќе се дистрибуираат вакцините, рече Гејтс, велејќи дека е разочаран што САД не планираат да ги произведуваат и дистрибуираат вакцините во посиромашните земји. „Соединетите држави не се покажаа во помошта за купување вакцина за земјите во развој“, се пожали тој.

Гејтс е голем инвеститор во фармацевтскиот сектор и насочи милиони долари само кон развој на седум различни вакцини против Ковид-19. Тој претходно рече дека помеѓу 70 и 80 проценти од светската популација ќе мора да се вакцинираат против вирусот пред некој да се надева дека повторно ќе живее нормален живот.

Извор:logicno