Најновите статистички податоци откриваат дека драматично повеќе луѓе умреле во Англија и Велс од грип и пневмонија отколку од Ковид-19 седум недели по ред.
Според последните податоци на Заводот за национална статистика, комбинираниот број на смртни случаи од грип и пневмонија во двете конститутивни држави на Велика Британија е пет пати поголем отколку кај Ковид-19 помеѓу 19 јуни и 31 јули.

Грип и пневмонија, кои обично се комбинираат за да обезбедат поточни податоци за смртни случаи од сериозни респираторни заболувања, убија 6.626 лица во Англија и Велс во последните седум недели. Во истата временска рамка, евидентирани се 2.992 смртни случаи од Ковид-19.

Овие бројки се предмет на промена и може дури и да се ревидираат нагоре, со оглед на новата рамка за евидентирање на смртноста од коронавирус, која се применува по неколкумесечно снимање на „недоразбирања“.

За прв пат од март, пријавено е дека грипот и пневмонијата се почеста причина за смрт во Англија и Велс отколку Ковид-19.

Во другите вести од вторникот, двете држави забележаа најголем број нови случаи со коронавирус во период од седум недели под надзор, со 1.148 инфекции и 102 смртни случаи. Разгледано поинаку, смртните случаи од Ковид-19 достигнаа минимум за 19 недели, и покрај загрижувачкото ново зголемување на случаите, особено кај оние на возраст под 65 години, чиј број се зголемува од ублажувањето на затворањето.

Вкупниот број на случаи на глобално ниво од почетокот на пандемијата сега се искачи на над 312,000. Официјалната стапка на смртност ширум светот во моментов е повеќе од 46.600, но очигледно тој број е променлив.