ОАЕ ќе и се придружат на Саудиска Арабија во прославата на 90-от Национален ден на кралството на 23-ти септември.

Официјалното учество на ОАЕ и јавноста на прославата оваа година, што се одржа под слоганот, „Заедно засекогаш“, ги потврдува длабоките врски меѓу двете земји.

Низ историјата, односите меѓу двете земји ја гарантираа безбедноста на Советот за соработка во Заливот, ГЦЦ и арапските земји, во светло на нивните заеднички ставови за работите од регионот и нивната соработка во справувањето со предизвиците со кои се соочува Блискиот исток, особено борбата против екстремизмот , тероризам и странски интервенции.

Историските врски меѓу ОАЕ и Саудиска Арабија официјално беа консолидирани со напорите на покојните лидери: шеикот Зајед бин Султан Ал Нахјан и кралот Фаисал бин Абдулазиз Ал Сауд, кои сакаа да ја воспостават својата координација и соработка.

Нивните билатерални врски, под водство на претседателот Неговото Височество Шеик Калифа бин Зајед Ал Нахијан и кралот Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, чувар на двете свети џамии, беа унапредени во сеопфатно стратешко партнерство.

Во текот на изминатите неколку години, двете земји ги обединија своите напори и ја консолидираа нивната целосна билатерална интеграција, во светло на јасна визија претставена од Стратегијата Ал Азм (Одлука), резултатите од „Координативниот совет на Саудиј-Емирати“ и „Оперативната одлука Бура “.

Силните односи меѓу двете земји помогнаа во одржувањето на безбедноста и стабилноста на регионот и целиот свет, особено затоа што нивните поврзани напори се полни со иницијативи насочени кон решавање на арапските спорови и поддршка на арапските земји.

Нивните односи исто така беа сведок на напредок, преку формирање на заеднички врховен комитет во мај 2014 година, предводен од нивните министри за надворешни работи, кој ги спроведе стратешките визии на нивните раководства за решавање на предизвиците со кои се соочува регионот.

Во 2016 година, двете земји потпишаа договор за формирање на заеднички координативен совет, кој одржува консултации за прашања од заеднички интерес.

Во јуни 2018 година, ОАЕ и Саудиска Арабија ги зајакнаа своите билатерални врски на невидени нивоа и најавија сеопфатна заемна визија за интеграција во економските, развојните и воените области, преку 44 заеднички стратешки проекти во рамките на Стратегијата Ал Азм, со учество на 350 службеници од 139 емирати и саудиски власти.

Нивното економско и трговско партнерство е исто така модел на соработка и солидарност. Саудиска Арабија е водечки арапски трговски партнер на ОАЕ и нејзин трет меѓународен трговски партнер, сочинувајќи 7 проценти од меѓународната трговија со нафта на ОАЕ. Вкупната надворешно-нафтена трговија меѓу двете земји изнесуваше 107,4 милијарди AED (29,4 милијарди УСД) во 2018 година. Вредноста на саудиските инвестиции во ОАЕ изнесува 35 милијарди AED додека бројот на проекти на Емирати во Саудиска Арабија е околу 114 и Саудиските проекти во ОАЕ имаат број 206.

Двете земји имаат две најголеми арапски економии и се меѓу првите 10 извозници во светот, со вкупна големина на извоз од скоро 750 милијарди долари во 2018 година.

ОАЕ и Саудиска Арабија произведоа две третини од арапската ненафтена стока извезена во светот во 2018 година, според податоците на Светскиот трговски центар и се рангирани на шестото место според извозот на стоки, според бројките на Светската трговија Организација во 2018 година.

Туризмот во двете земји е клучен ветувачки сектор што создава можности за инвестирање.

Нивните културни врски ја рефлектираат географската и социјалната врска меѓу нивните народи, зајакната преку неколку канали, како што е секторот за образование, со студенти емирати кои студираат во училишта во Мека, Ахса и Ријад и универзитети и институти на Емирати кои примаат многу саудиски студенти.

ВАМ / Есраа Исмаил / Тарик алфахам / МОХД ААМИР