Обединетите Арапски Емирати денеска испратија хуманитарен авион кој содржи 15 метрички тони медицински материјали и комплети за тестирање до Јордан. Помошта ќе им помогне на приближно 15.000 медицински професионалци додека работат на спречување на вирусот.

Ахмед Али Ал Балуши, амбасадор на ОАЕ во Хашемитското Кралство Јордан, рече: „Испраќањето на вториот авион на итна медицинска помош денес ја потврдува важната улога на ОАЕ во поддршката на нашите арапски браќа и зајакнувањето на билатералните односи меѓу двете земји за братството, заедничките интереси и една судбина “.

Тој во врска со ова изјави дека авионот за помош е втор испратен од ОАЕ во Јордан, при што во јуни авионот за прва помош носи 12,4 тони медицински материјали за поддршка на медицински професионалци.الإمارات ترسل طائرة مساعدات طبية ثانية إلى الأردن لدعمه في مكافحة "كوفيد 19 "الإمارات ترسل طائرة مساعدات طبية ثانية إلى الأردن لدعمه في مكافحة "كوفيد 19 "الإمارات ترسل طائرة مساعدات طبية ثانية إلى الأردن لدعمه في مكافحة "كوفيد 19 "

Ал Балуши изрази надеж дека последната пратка помош ќе придонесе за понатамошна заштита на здравствените работници во првите редови кои работат на спречување на пандемијата.

До денес, Обединетите Арапски Емирати одговорија на кризата КОВИД-19 со обезбедување на над 1.485 метрички тони помош за 118 земји во потреба, поддржувајќи повеќе од 1,5 милиони медицински професионалци во процесот.

WAM / Хасан Башир