Израелските власти планираат да запленат скоро 3.000 хектари палестинска земја во северниот дел на Јорданската долина (Jordan valley) на окупираниот Западен Брег (West Bank) со цел да ги прошират илегалните еврејски населби, објави новинската агенција Вафа (WAFA).

Јорданската долина (Jordan valley) сочинува околу една третина од вкупната површина на Западниот Бре (West Bank).

Израелскиот налог за конфискација доаѓа под изговор за пренесување на имотот во три природни акумулации во областа.

Касим Авад (Qasem Awwad) инсистираше на тоа дека ова е едноставно изговор за да се искористи проектот за градење и проширување на нелегална населба.

Поголемиот дел од земјиштето што треба да се конфискува се наоѓа во области во близина на илегалната населба Ротем (Rotem), објасни Авад (Awwad), основана во 1984 година како воен форстпост пред да се претвори во земјоделска населба. Населбите Маскијот (Maskiyo) и Месова (Mesovah) се исто така поврзани со планот. Договорите во Осло назначија 60 проценти од окупираниот Западен Брег (West Bank) како „Површина Ц“, која е под целосна израелска административна и безбедносна контрола и го покрива предметното земјиште.

Околу 650 000 израелски имигранти живеат во илегални населби изградени на окупираниот Западен Брег (West Bank) и источен Ерусалим (Jerusalem) од 1967 година. Сите израелски населби и станици се нелегални според меѓународното право.


„Dubai-Portal“

„MEMO“