Речиси доста пишувавме за корисноста или бескорисноста на маските. Знаеме за што служат, а зошто не, исто како што најверојатно знаеме кому и за каква цел им служат. Сепак, некои европски и американски лекари, научници и политичари немаат граници во нивните психопатолошки планови, целосно да го уништат социјалниот контакт и да ги осудат сиромашните за целото зло што тие го креираа. За што станува збор?

Научниците, лекарите и поранешните раководители на министерствата за здравство нудат идеи кои до вчера би ги прогласиле за луди. Денес, сличните стануваат авторитети  и главни соговорници на манипулативните мејнстрим медиуми. Нашите лекари, експерти и мејнстрим новинари им се закануваат чекор по чекор, бидејќи не научиле поинаку.

Главните медиуми емитуваат секојдневно истражување од европската и американската научна „кујна“, што покажува дека пренесувањето на вирусот кај членовите на истото домаќинство е вообичаено, без разлика дали се работи за деца или возрасни. По затворените ресторани, хотели, спортски клубови, училишта, паркови и улици, повторно, секогаш без имиња и презимиња, здравствените работници молат да се носат маски дома за борба против епидемијата Ковида-19.

СЕГА ИМАМЕ И ИМИЊА

„Можеме да се бориме против вториот бран со почитување на физичката оддалеченост, ставање маска, вклучувајчи и дома“, истакна францускиот премиер Жanан Кастекс за ТФ1 во неделата вечерта. „Јас веќе започнав да ставам маска во семеен амбиент“, уверуваше во четвртокот за францускиот канал  LCI Gilles Pialoux, шефот на одделот за инфективни болести во болницата Тенон во Париз. „Знам дека има луѓе кои велат„ почекај, ова е ѓубре “, меѓутоа јас ја ставам. Имам деца од сите возрасти, тоа е комплицирано, ограничувачко, мора да се организирате, но ние сме во ситуација да мора да бидеме иновативни “, продолжува Gilles Pialoux.

КРЕМОТ СЕКОГАШ ДОАЃА НА КРАЈОТ

Превод на изјавата на Вилијам Даб во која се објаснува неговата контроверзна идеја за носење маски дома: „Ова епидемии подеднакво загрозува различни социјални категории. Прекинот во школувањето создава многу поголема штета на сиромашните семејства. Верувам дека нашата цел е да ги оставиме децата на училиште. Меѓутоа, кога детето ќе се врати дома, треба да носи маска. Особено во мали апартмани каде што не е можно да се одржува физичко растојание. Од нас не се бара да јадеме сите заедно на трпезата. Тоа е радикално, но ако немаме контрола над „ова“, нема да можеме да испраќаме деца на училиште и да ја забавиме оваа епидемија со цел да избегнеме болни и мртви и да ги намалиме веќе огромните економски штети. На младите треба да им се каже дека мора да чуваат маски и дома “.

РЕЗИМЕ

Сиромашните семејства и семејствата од средната и работничката класа што живеат во станови треба да носат маски и да не вечераат во ист простор, бидејќи големината на домот не им дозволува доволно физичко растојание, што според овие „лекари“ е од суштинско значење за да се спречи епидемија.

Ако сиромашните и обичните луѓе не го сторат тоа, тие ќе бидат одговорни за ширењето на епидемијата, што ќе ги загрози не само нив, туку и богатите во чии домови физичката оддалеченост не претставува проблем.

Кажете сега, дали ова е нормално или станува збор за лудило?

Извор:logicno