Претседателот на Руската Федерација, Владимир Путин, изјави дека Република Турција не го прекршила меѓународното право со поддршка на Азербејџан во конфликтот во Нагорно Карабах, јавува Anadolu Agency (AA).

Во интервју за телевизискиот канал „Русија 24“, Путин рече дека официјален Баку ја вратил контролата врз сопствените територии и дека избрал советници, вклучително и Турција, во согласност со нејзините права.

„Активноста на Турција во Карабах може да се квалификува на различни начини, но не може да биде обвинета за кршење на кое било меѓународно право“, рече Путин.

Путин исто така рече дека Русија и Турција честопати имаат различни ставови, но дека се во состојба да постигнат компромис преку дипломатија. Тој додаде дека многу земји во Европа, вклучувајќи ги Франција и Германија, се бореле во минатото, но дека тоа не ги спречува да соработуваат денес, исто како што е случајот со Русија и Турција.

Пофалувајќи ги Соединетите држави и Франција за нивните улоги во решавањето на конфликтот во Нагорно Карабах, Путин рече дека тие земји немаат причина да бидат навредени што не биле вклучени во конечниот договор.

Путин рече дека другите земји не се вклучени во договорот, бидејќи падот на Карабах е прашање на часови и ситуацијата бара итни чекори, без време за понатамошни консултации во рамките на групата Минск.

Anadolu