По директивите на Шеикот Хамдан бин Зајед Ал Нахјан, претставник на владетелот во регионот Ал Дафра и претседател на Црвената полумесечина на Емиратите, РКЕ, конвој со помош натоварен со 22 тони лекови и медицински материјали пристигна во Дамаск.

Помошта, испратена од РКЕ, во координација со сириската арапска Црвена полумесечина, има за цел да го ограничи ширењето на пандемијата КОВИД-19 во Сирија, како дел од напорите на ОАЕ да обезбедат донесување соодветни превентивни и превентивни мерки и поддршка на сирискиот медицински сектор во соочувањето со слични предизвици.بتوجيهات حمدان بن زايد .. وصول قافلة مساعدات برية من "الهلال الأحمر الإماراتي" إلى دمشق للحد من تفشي كوفيد-19

Од помошта ќе бидат од корист илјадници здравствени работници во Сирија.

Д-р Мохамед Атејк ал Фалахи, генерален секретар на РКЕ, рече дека конвојот е една од иницијативите на ОАЕ, кои имаат за цел да ги поддржат глобалните напори за ограничување на ширењето на коронавирусот, истовремено истакнувајќи ја работата поврзана со РКЕ, што помогна да се ограничи ширење на пандемијата во неколку земји и ги подобри капацитетите на медицинскиот персонал.بتوجيهات حمدان بن زايد .. وصول قافلة مساعدات برية من "الهلال الأحمر الإماراتي" إلى دمشق للحد من تفشي كوفيد-19

ОАЕ им помага на пријателските земји да ја надминат тековната здравствена криза и да ги зајакнат нивните здравствени капацитети да се соочат со последиците од пандемијата, додаде тој, истакнувајќи дека помошта вклучува основни материјали што се користат за зајакнување на превентивните мерки за борба против пандемијата, помагајќи му на медицинскиот персонал да ги изврши своите должности и да ги поддржи напорите за ограничување на вирусот во Сирија.

„Конвојот за помош беше испратен како дел од глобалниот одговор на ОАЕ за спротивставување на пандемијата КОВИД-19 и тоа е четврта пратка медицински материјали во Сирија“, рече д-р Ал Фалахи.

ВАМ / Хазем Хусеин / МОХД ААМИР