Францускиот претседател Емануел Макрон даде интервју за локалниот неделник „uуин Африке“, кое беше објавено во петокот, 20 ноември.

Ќе го издвоиме дел од тоа што ни се чини најинтересен, а тоа е секогаш случај кога станува збор за „тројката“ Франција-Турција-Русија и нивните меѓусебни односи. Особено во контекст на фактот дека и Франција и Турција се најважните членки на НАТО (Франција е и нуклеарна сила), поради што сериозните сомнежи во односите Париз-Анкара имаат можен деструктивен потенцијал за оваа воено-политичка организација. Од друга страна, Русија е најголемиот антагонист на НАТО, што бара солидна и единствена стратегија од неа, што не може да биде во услови на внатрешен раздор.

Така, претседателот Емануел Макрон во споменатото интервју истакнал дека Русија и Турција водат слична политика во африканските земји, со што се одобрува ширењето на анти-француската реторика. „Постои слична стратегија, следена од африканските лидери и други земји, како Русија или Турција, кои играат на постколонијални сентиментации. Тоа не е потребно да се биде наивен: многу од нив, кои се слични изјави, да снимате видео клипови и да даде коментари до медиумите Франкофонијата, добиваат поддршка од Русија и Турција “, изјавил францускиот претседател.

Во врска со ова, Макрон ги повика Африканците да не бидат „затвореници од минатото“ затоа што тоа ќе има страшни последици врз односите меѓу Франција и Африка. Тој истакна дека во моментов судбините на Франција и Африка се тесно испреплетени и дека овој фактор не треба да се занемарува.

Потсетуваме, француско-турските односи особено се влошија по активниот турски политички и воен ангажман на почетокот на оваа година во Либија, каде Анкара силно ја поддржа владата на националното единство на премиерот Фајез Ал-Сарај, додека Париз долго време ја поддржуваше либиската загатка. – Либиска национална армија – ЛНА, источно од земјата, предводена од генерал Калиф Хафтар. Воената поддршка на Турција за владините сили во пролетта во последен момент ја уништи големата офанзива на Хафтр, насочена кон заземање на главниот град Триполи, и тие беа одбиени многу поисточно – до градот Сирт на централниот медитерански брег на Либија. Во моментов, постои кршливо примирје меѓу двете завојувани страни во земјата, а приоритет се дава на процесот на преговори, иако патот до конечен договор за завршување на речиси десетгодишната граѓанска војна е сè уште долг и трнлив.