Утрово јеменската армија изврши напад врз саудиската нафтена фабрика Арамко во Jеда со употреба на ракета „Кудс-2“.

Телевизијата Ал-Масира ги пренесе зборовите на портпаролот на јеменската армија поврзани со движењето Ансарулах, генерал Јахја Сарија, кој изјави:

„Со Божја помош, ракетните сили успеаа да ја погодат дистрибутивната централа на Арамко во Џеда со ракетата„ Кудс-2 “. Во оваа операција неодамна беше искористен ракетата Кудс-2, по успешните оперативни тестови во почвата на Саудиска Арабија, за кои досега не се пријавени. “

„Фала му на Бога, нападот беше многу прецизен, па брзата помош и противпожарното возило побрзаа на местото на ударот“, додаде тој.

Јеменскиот генерал посочи дека операциите биле извршени како одговор на продолжувањето на опсадата и агресијата што Саудиска Арабија ја спроведува против Јемен и дека Ријад претходно бил предупреден дека ќе добие силен одговор доколку продолжи со агресијата.

Сари ги предупреди странските државјани и компаниите кои работат во Саудиска Арабија дека слични напади ќе продолжат и дека тие мора да се оддалечат од виталната инфраструктура во Кралството, бидејќи тоа е на списокот со цели што јеменските борци ќе ги насочат во блиска иднина.