Азербејџанскиот претседател Илхам Алиев изјави дека никој од Западот не треба да се грижи за судбината на христијанските објекти во областа ослободена од азербејџанската армија по скоро три децениска окупација, додавајќи дека сите историски градби во Азербејџан се под заштита на државата.

Алиев го посети градот Агдам, каде азербејџанската армија ја презеде контролата и по тој повод ја посети џамијата со првата дама Михрибан Алиев, која е единствената зграда што остана исправена откако ерменскиот окупатор се повлече од градот. Алиев рече дека е болно да се гледа разурнатиот Агдам, додавајќи дека е исто така болно да се гледа градот со двоглед за време на ерменската окупација.

Азербејџанскиот претседател Алијев рече на џамијата џамијата во Агдам му подарува Ку`ран, што го донел во од една од четирите посети на Мека.

– Мојата прва молитва во Светата Каба беше ослободување од окупација. Денес, пред џамијата која беше осквернавена од вандали, можам да кажам дека сум среќен човек и благодарен на Бога што ми одговори на молитвите – рече Алијев.

Алиев истакна дека неколку земји му дадоа политичка и морална поддршка на Азербејџан за време на борбата за ослободување од ерменската окупација, а на прво место се Турција и нејзиниот претседател Реџеп Таип Ердоган.

Азербејџанскиот претседател Алиев рече дека некои западни лидери изразија загриженост за судбината на христијанските градби во областа ослободена од ерменската окупација и им испрати јасна порака дека сите овие згради се историско наследство и дека нема потреба да се грижат за нив.

– Никој не треба да се грижи, особено не водачите од Запад кои ја разгоруваат исламофобијата. Тие ги игнорираат, па дури и ги оправдуваат нападите врз исламските објекти. Таквите луѓе немаат ниту право да зборуваат на таа тема – рече Алиев.

Потсетувајќи дека многу џамии беа срушени за време на ерменската окупација, а некои се претворија во штали за свињи, Алиев рече дека западните лидери не реагирале и ниту изразиле загриженост.

– Нека си ја завршат својата работа и не мешаат во нашата работа. Дојдовме овде во нашата земја – завршил Алиев.