Американската фирма „Фајзер“ и германски „БиоНТех“ понудија 50 милиони дози вакцина „Ковид-19“ на здравствените установи во Африка по превисока цена, објави американскиот Блумберг во неделата (3-ти јануари).

„Премногу висока цена“ објави претставникот на јужноафриканското претседателство (ЈАР) на Африканската унија. Африканската унија во моментов преговара со голем број други добавувачи на вакцини, вклучувајќи ги и Johnонсон и Johnонсон. Во исто време, на 24 декември, Африканската банка за извоз и извоз извести дека на африканските земји итно им требаат над 9 милијарди долари за да купат минимална потребна количина вакцина за да се запре епидемијата на континентот.

До денес, во Африка се идентификувани 2.782.260 инфекции со коронавируси, од кои повеќе од 66.000 починале. Јужна Африка има најголем број на заразени и починати, потоа Мароко, Египет, Тунис и Етиопија.

Треба да се напомене дека повеќето африкански земји се членки на COVAX, меѓународен механизам лансиран од Светската здравствена организација – СЗО во соработка со Глобалната алијанса за вакцини и имунизација – ГАВИ и Коалицијата за иновации во подготвеност за епидемија. Сепак, според експертите, не повеќе од 20% од африканското население може да се вакцинираат оваа година во рамките на програмата COVAX.

geopolitikanews