Шеикот Мохамед бин Рашид остави неизбришлив печат на Дубаи и ОАЕ. Пред петнаесет години денес, на 4 јануари 2006 година, тој беше именуван за владетел на Дубаи по смртта на неговиот брат, шеикот Мактум бин Рашид.

Еден ден подоцна, членовите на Врховниот совет на ОАЕ го избраа за потпретседател и ја одобрија номинацијата на претседателот Шеик Калифа за тој да биде премиер. Тој беше назначен следниот месец.

За 15 години што ги следеа, земјата забележа извонредна промена, со економијата значително диверзифицирана далеку од нафтата за да привлече трговија, туристи и големи настани во живо. За време на неговиот мандат, Емирати добија  една од најбрзо растечките авиокомпании, со заштитен знак Ербас А380 што служи на аеродромите низ целиот свет. Понудата за светскиот саем „Експо“ исто така беше добиена и ќе се одржи во октомври 2021 година.

 15 слики кои го отсликуваат 15 годишното владеење на шеикот Мохамед.