Компанијата со седиште во Дубаи, Cusp Technologies, разви систем за одбрана од напади со беспилотни летала, кој се потпира на употреба на магнетни зраци, објави Gulf News. Системот создава „магнетски штит“ за да ги спречи нападите со беспилотни летала, без разлика дали тие се активно контролирани или имаат програмирана рута, објаснува Gulf News. Основачот и директор на компанијата, Мухамед Салех, изјави дека компанијата ја развива технологијата веќе пет години и дека е можно да се прошири технологијата за одбранбени цели против други воени напади.

„Беспилотните летала станаа многу распространети во последните неколку години, така што заканата за овие авиони се зголеми. Тие можат да предизвикаат штета на најголемата инфраструктура, да ја парализираат трговијата и патувањата во многу земји “, изјави Салех. Салех исто така изјавил дека Cusp Technologies спроведува тестови со американска компанија за да ја зголеми ефикасноста на магнетните зраци против беспилотни летала на растојание до 100 километри.

Важноста на беспилотните летала во модерната војна се покажа со неодамнешната азербејџанско-ерменска војна за Нагорно Карабах, во која беспилотните летала израелско и турско произведено играа исклучително важна улога.