Истражувањето објавено во средината на декември покажува дека една четвртина од лекарите и половина медицински сестри во Германија не сакаат да се вакцинираат против коронавирус, пренесува ФТ.

ФТ пишува дека и другите земји се соочуваат со споредливи проблеми. Во Франција, на пример, дури 76 проценти од вработените во старечките лица, според истражувањето спроведено на 2000 вработени минатиот месец, не сакаат да се вакцинираат против коронавирус.

Во австриската провинција Ворарлберг, половина од вработените во домови за стари лица и немоќни не сакаат да се вакцинираат против коронавирус.

Истражувањето спроведено минатиот месец од фондацијата за семејна благодарност Кајзер во САД покажува дека 29 проценти од здравствените работници најверојатно или сигурно не би биле вакцинирани против коронавирус, што е уште поголем процент отколку кај општата популација (27 проценти), пишува ФТ .

Британскиот весник пишува дека анкетите на јавното мислење покажуваат дека довербата на јавноста во вакцината не расте. На пример, германскиот универзитет во Ерфурт спроведе истражување во пролетта, кое покажа дека 79 проценти од испитаниците сакаат да се вакцинираат, додека во септември учеството на испитаниците кои сакаат да се вакцинираат падна на 56 проценти.

Во Франција, пак, според минатонеделното истражување на Ипсос, само 40 проценти од населението сака да се вакцинира, што е значителен пад од 54 проценти во октомври. „Промовирањето на вакцинацијата меѓу здравствените работници е многу важно. Ние работиме во средина што е полна со ранливи луѓе, наша одговорност е да ја примиме (вакцина, оп. Cit.) “, изјавил за УТ д-р Уве Јансенс, автор на германско истражување објавено минатиот месец. Тој додаде дека верува оти ситуацијата ќе се промени по првиот круг на вакцинирање.