Иранските танкери за нафта и бензин стигнаа до крајбрежјето на Сирија и Венецуела. Ирански танкер со два милиони барели сурова нафта го премина Суетскиот канал Суец и најверојатно следниот понеделник ќе пристигне во сириското пристаниште Баниас, според „Танкер тракерс“, кој го следи движењето на трговски бродови, како и испораката и складирањето на сурова нафта на Интернет.

Според информациите, три ирански танкери – Форест, Фортун и Фоксон – со вкупно количество 130 милиони литри бензин ќе пристигнат во Венецуела. На иранските танкери обично им требаат 45 дена да стигнат до Венецуела, орбитирајќи околу Јужна Африка, а се очекува и другите ирански танкери, освен три други кои наскоро ќе го заобиколат „Црниот континент“.

Според „Танкер тракерс“, овие трговски пловни објекти обично носат тешка сурова нафта од Венецуела, наменета за азиските земји, откако истовариле ирански бензин во пристаништата во Венецуела. И покрај заканите од Соединетите Држави (имаше и неофицијални и полуофицијални кои велеа дека американските воени бродови ќе ги потопат пред да влезат во водите на Венецуела), со оглед на тоа дека Венецуела е под силни американски економски санкции со енергетски сектор, таа веќе успешно ги испрати неколку камп приколки за цистерна со гориво до таа јужноамериканска и карипска земја.

Потсетуваме дека Иран е исто така под силни американски санкции, исто така (и пред се) енергетски санкции и дека администрацијата на Трамп им забрани на сите земји да увезуваат своја нафта под закана дека ќе ги казнат компаниите што го прават тоа. Техеран и неговите деловни партнери делумно наоѓаат начини да ги заобиколат овие санкции, но иранската економија трпи големи штети од ограничениот извоз на „црно злато“.