Специјалците на грчката морнарица насилно упаднаа на рускиот товарен брод Адлер во Средоземното море, објавија денес грчките медиуми а објавија и руските медиуми. Според нивните информации, грчката армија претпоставила дека бродот може да пренесува оружје што Русија го испраќа во Либија. Грчкиот брод започнал да го следи Адлер, а потоа специјалните единици на грчката морнарица се симнале на бродот за преглед.

Се наведува дека екипажот на Адлер се согласил да го провери бродот, без грчките војници да можат да најдат нешто забрането или сомнително, и „во врска со ова, инцидентот може да се смета за разрешен“ Мисијата на ЕУ на Твитер ја нарече акцијата „пријателска“ проверка на пловните објекти како дел од операцијата ИРИНИ, чија цел е да се запрат илегалните испораки на оружје во Либија.

Потсетуваме: командантот на Генералштабот на руската армија, генерал Валериј Герасимов, кон крајот на декември 2020 година најави зајакнување на „антирускиот фокус на активности и провокативни потези на силите на НАТО“, додека рускиот заменик министер за одбрана генерал-мајор Александар Фомин предупреди дека тоа може да доведе до сериозни инциденти .

Ваквите изјави на руски воени и политички претставници не изненадуваат со оглед на објавувањето во декември на стратешкиот извештај „НАТО 2030: единство во ново време“, во кој Русија повторно беше обвинета за „агресивна политика“. Што се однесува до операцијата ИРИНИ спроведена од ЕУ во согласност со одобрението на ОН, а се однесува на спречување на шверц на оружје во Либија, која е под меѓународно вооружено ембарго, не толку одамна пишувавме за инцидент во кој германски војници слетаа на фрегатата Хамбург турски товарен брод кој пловел кон Либија – со намера да најде оружје. Ова предизвика голем дипломатски инцидент на релација Анкара-Брисел (видете ја врската подолу). Претпоставуваме дека на официјална Москва нема да и се допадне овој последен потег на грчката армија кон рускиот товарен брод.

geopolitikanews