Russian President Vladimir Putin takes part in a live broadcast nationwide phone-in in Moscow April 25, 2013. Putin played down differences with his government over economic policy on Thursday and signalled he was not about to respond to calls to dismiss his prime minister. REUTERS/Alexei Nikolsky/Ria Novosti/Pool(RUSSIA - Tags: POLITICS) ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

Рускиот претседател Владимир Путин смета дека руската вакцина против вирусот корона се покажа најдобро во светот. Сега нејзината супериорност е очигледна и потврдена во пракса.

„Руската вакцина е, очигледно, и ние ја разгледувавме порано, а сега во пракса се покажа како најдобра во светот“, изјавил Путин за време на видео-конференција со членови на владата. Според него, „ниедна друга подготовка од овој тип не покажала такво ниво на заштита и таков степен на безбедност“.

„Тоа е несомнено успех на нашите експерти, наши научници“, истакна претседателот. Рускиот лидер на состанокот со членовите на владата привлече внимание на фактот дека во некои земји има забележителен пораст на бројот на заразени со вирусот корона, не е јасно со што е поврзано: дали со нови соеви или со празниците. „Треба да знаеме точно. Знам дека имаме и соеви, нашите експерти работат на тоа. „Треба да видиме како ќе работи руската вакцина во услови на појава на бројни соеви“, рекол Путин.