Мнозинството членови на Претставничкиот дом на САД гласаа за отповикување на американскиот претседател Доналд Трамп. Гласањето продолжува.

Следува сослушување во Сенатот, каде ќе се донесе одлука дали Трамп бил разрешен од должноста. Многу набудувачи го нарекуваат гласањето историско, бидејќи Трамп е првиот претседател во историјата на САД за кого двапати се гласало џа отповикување. Резолуцијата за повлекување наведува само една точка, „поттикнување на бунт“. Ова се републиканците кои гласаа за отповикување на Доналд Трамп:

Džon Katko (Njujork)
Adam Kinzinger (Ilinois)
Fred Apton (Mičigen)
Džejmi Herera Botler (Vašington)
Den Njuhaus (Vašington)
Piter Majer (Mičigen)
Tom Rajs (Južna Karolina)
Entoni Gonzales (Ohajo)

Трамп ќе остане претседател до 20 јануари Доналд Трамп ќе остане претседател до 20 јануари и инаугурацијата на eо Бајден, откако лидерот на републиканското мнозинство во Сенатот, Мич Меконел, објави дека нема да свика итна седница за да се разгледа повлекувањето на Трамп. Демократите, кои имаат мнозинство во Претставничкиот дом, започнаа постапка за отповикување. За да биде успешен, прво им треба просто мнозинство во тој дом, но и двотретинско мнозинство во Сенатот.

Сепак, Меконел, лидерот на републиканците кои имаат мнозинство во Сенатот, нема намера да се согласи на седница по тој повод „скоро сигурно“ до 19 јануари, објави портпаролот на Меконел Даг Андерс на Твитер. Неговиот одговор беше објавен за време на седницата на Претставничкиот дом, на која беше изгласано повлекувањето на Доналд Трамп.

Демократите изјавија дека се подготвени оваа недела да го проследат повлекувањето до Сенатот за донесување одлуки, но Андрес објави дека седницата сигурно нема да се одржи до 15 јануари, и „скоро сигурно“ до 19 јануари, ден пред инаугурацијата на Бајден. Така, повлекувањето на Доналд Трамп во Сенатот ќе може да се разгледа само кога ќе му истече мандатот како претседател. Претставничкиот дом сака да го потсети Трамп под обвинението дека тој е одговорен за насилството за време на демонстрациите на неговите приврзаници на 6 јануари во Вашингтон, кога демонстрантите упаднаа во зградата на Конгресот додека се дискутираше за резултатите од претседателските избори.