ПАХАНГ, 14 јануари 2021 година (ВАМ) – Црвената полумесечина на Емиратите (РКЕ) ги интензивираше своите хуманитарни напори за поддршка на луѓето погодени од поплавите што ја погодија државата Паханг, Малезија.

Делегација на РКЕ во моментов во посета на земјата обезбеди итна помош за илјадници семејства во засолништата во погодените области, во соработка и координација со Амбасадата на ОАЕ во Куала Лумпур и релевантните локални власти. Помошта е дел од Фазата I на програмата за помош за обезбедување на итни и основни потреби на погодените од поплавите, што опфаќа дистрибуција на храна, засолниште и медицински материјали, како и други потреби.

Во следните денови, делегацијата, предводена од Мохамед Салем Ал unaунаиби, ќе обезбеди дополнителни неопходни барања за олеснување на неколку погодени провинции, и покрај тешкотиите во однос на движењето и транспортот поради оштетување на инфраструктурата на државата. Делегацијата, исто така, се состана со претставници на државната влада на Паханг, во седиштето на локалната самоуправа, за да разговара за нивните подготовки и тековните напори за помош.

الهلال الأحمر يعزز جهوده الإنسانية لصالح المتأثرين من الفيضانات في بهانج بماليزيا

Делегацијата потоа одржа координативен состанок со неколку службени лица во Центарот за управување и ургенции на провинцијата Пекан, за да разговара за начините за обезбедување на најдобри услуги за помош во насочени области. Официјални лица на Паханг и се заблагодарија на Владата на ОАЕ за брзото реагирање и за поддршката на погодените од поплавите во Паханг, како и за испраќањето делегација на РКЕ, која обезбедува логистичка поддршка преку нудење помош и надзор над нејзината дистрибуција, во соработка со Амбасадата на ОАЕ. Семејствата погодени од поплавите и другите корисници на помошта на РКЕ им се заблагодарија на ОАЕ и нејзиното раководство за поддршката.

الهلال الأحمر يعزز جهوده الإنسانية لصالح المتأثرين من الفيضانات في بهانج بماليزياالهلال الأحمر يعزز جهوده الإنسانية لصالح المتأثرين من الفيضانات في بهانج بماليزياالهلال الأحمر يعزز جهوده الإنسانية لصالح المتأثرين من الفيضانات في بهانج بماليزياالهلال الأحمر يعزز جهوده الإنسانية لصالح المتأثرين من الفيضانات في بهانج بماليزياالهلال الأحمر يعزز جهوده الإنسانية لصالح المتأثرين من الفيضانات في بهانج بماليزياالهلال الأحمر يعزز جهوده الإنسانية لصالح المتأثرين من الفيضانات في بهانج بماليزيا

ВАМ / Хазем Хусеин / МОХД ААМИР