Двете најголеми израелски банки во неделата соопштија дека постигнале договори со Националната банка на Бахреин (НББ) што ќе им овозможи на нивните клиенти да вршат финансиски трансакции и банкарски операции во двете земји, објавија арапските медиуми.

Заедничка банкарска платформа

Меморандумите за разбирање потпишани од Банката Хапоалим и Банката Леуми со НББ претставуваат клучен билатерален економски чекор откако Израел и Бахреин во септември се согласија да ги нормализираат односите со потпишување на „Абрахамскиот договор“.

Леуми изјави дека заемодавателите се согласиле да соработуваат на заедничка банкарска платформа за да им овозможат на своите клиенти во двете земји да вршат трансакции во области како што се трговија, банкарство, клиринг и инвестиции, како и за трговија со странски валути и хартии од вредност. Договорот се очекува да ја олесни соработката меѓу регионалните деловни сектори, со фокус на финансиската технологија, финансиите, комуникациите, возилата што управуваат самостојно, здравствената заштита и воопшто високата технологија, соопшти управата на Леуми. Државниот фонд на Бахреин, Мумталаката, поседува скоро 44 проценти од акциите на НББ.

Нормализација преку Абрахамскиот договор

Потсетуваме, договорот на Абрахам вклучува договори за признавање и нормализирање на односите меѓу Израел и арапските држави, членки на Арапската лига, од кои првиот беше потпишан на 15 септември 2020 година, кога Израел, ОАЕ и Бахреин се согласија да ги нормализираат односите и да воспостават дипломатски односи. Другите две членки на Арапската лига, Судан (во октомври 2020 година) и Мароко (во декември 2020 година) се приклучија на договорот, а се очекува да се преселат уште најмалку две до три членки на Арапската лига (Саудиска Арабија, Кувајт и Оман). преку признавање на Израел и нормализирање на односите.

Извор:(Globalci)