Норвешка вети дека ќе помогне во борбата против глобалната пандемија со давање вакцини на земји со ниски примања веднаш штом вакцините ќе бидат одобрени. – Да се ​​обезбеди дека вакцините COVID-19 ќе стигнат до луѓето во најсиромашните земји во светот не е само хуманитарна акција или акција против морален императив.

Исто така, во најдобар интерес на секоја земја е да го стори тоа, изјави норвешкиот министер за меѓународен развој Даг-Инге Улштајн за Асошиејтед прес. „Ако вирусот циркулира во една земја, остатокот од светот останува во опасност“, додаде тој.

Улштајн не даде временска рамка или податоци за количините на вакцини, но рече дека набавката на вакцините ќе се одвива „паралелно со сегашната вакцинација на норвешкото население“. (Вијести.ба / ФЕНА)