Делегација од фондацијата Калифа бин Зајед Ал Нахјан отвори две болници во Република Сомалиленд. Првaта, е „Болницата Шеик Калифа бин Зајед Ал Нахјан“, во градот Бербера, северозападна Сомалија и втората, е специјализирана болница за жени, породувања и неонатална нега, во градот Бурао, втор по големина град во Сомалиленд.

 

Овој потег е во согласност со директивите на Претседателот Неговото Височество Шеик Калифа бин Зајед Ал Нахијан и поддршката на Неговото Височество Шеикот Мохамед бин Зајед Ал Нахјан, престолонаследникот на Абу Даби и заменик врховниот командант на вооружените сили на ОАЕ и директните следење на XX Шеик Мансур бин Зајед Ал Нахјан, вицепремиер, министер за претседател и претседател на фондацијата. Гестот – спроведен од фондацијата Калифа бин Зајед Ал Нахјан – е дел од хуманитарните иницијативи на ОАЕ за ублажување на страдањата на сиромашните луѓе, особено со оглед на предизвиците со кои се соочува здравствениот сектор во Сомалиленд, а во светло на влошените здравствени услови во светот е сведочење за време на пандемијата КОВИД-19. Болницата во Бербера беше инаугурирана од Абдирахман Сајличи, потпретседател на Сомалиленд; и Омар Али Абдилахи, министер за здравство на Сомалиленд, во присуство на голем број високи функционери од обете страни.

Сајличи ги пофали истакнатите односи што ја поврзуваат неговата земја со ОАЕ и изрази благодарност за хуманитарната и развојната помош што ја дава Владата на ОАЕ на Сомалиленд. Тој исто така се заблагодари на Фондацијата Калифа за добротворните иницијативи во земјата, истакнувајќи дека „илјадници семејства во Бурао и Бербера ќе добијат одлична здравствена заштита благодарение на оваа донација на Емиратите“. Болницата Шеик Калифа бин Зајед Ал Нахјан има капацитет од 40 легла, со вкупна површина од 1.351 квадратни метри. Вклучува канцеларија за прием, операциона сала, осум соби за пациенти, шест клиники, вклучувајќи стоматолошка клиника и три простории за критична нега, како и просторија за итни случаи.

بتوجيهات رئيس الدولة ودعم محمد بن زايد .. الإمارات تفتتح مستشفيين في بربرة وبرعو بأرض الصومال

Болницата исто така беше опремена со современи медицински помагала и резервен генератор. Втората болница, која исто така има капацитет од 40 легла, беше инаугурирана од делегацијата на ОАЕ и сомалилендскиот министер за здравство. Министерот за здравство му се заблагодари на раководството на ОАЕ за финансирањето на проектот, велејќи дека тој значително ќе ја подобри здравствената заштита што им се пружа на жените и новороденчињата.

بتوجيهات رئيس الدولة ودعم محمد بن زايد .. الإمارات تفتتح مستشفيين في بربرة وبرعو بأرض الصومال بتوجيهات رئيس الدولة ودعم محمد بن زايد .. الإمارات تفتتح مستشفيين في بربرة وبرعو بأرض الصومال بتوجيهات رئيس الدولة ودعم محمد بن زايد .. الإمارات تفتتح مستشفيين في بربرة وبرعو بأرض الصومال

Болницата зафаќа вкупна површина од 1.351 квадратни метри и располага со операциона сала, осум соби за пациенти, шест клиники, вклучително и стоматолошка клиника, три простории за интензивна нега и три ургентни соби. Болницата исто така се надева дека ќе ја намали стапката на смртност кај новороденчињата и мајките.

WAM / Rola Alghoul / Rasha Abubaker