Египетското Министерство за надворешни работи денес (20 јануари) објави дека е постигнат договор за повторно воспоставување на дипломатските односи меѓу Египет и Катар (инфо: Ал-Арабија). Потегот на Каиро уследи по договорот меѓу таканаречениот арапски квартет – Саудиска Арабија, Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ), Бахреин и Египет, на почетокот на овој месец, за ставање крај на бојкотот на Катар, кој е на сила од јуни 2017 година, во врска со обвинувањата дека богатиот Емират Залив го поддржува тероризмот и односите со Иран.

Египет го отвори својот воздушен простор за летови кон Катар на 12 јануари, а летовите меѓу двете земји продолжуваат непрекинато од тој ден. Потсетуваме: на 5 јуни 2017 година, арапскиот квартет воведе санкции и воспостави блокада на сообраќајот на Катар и објави прекин на дипломатските односи со таа земја под обвинение за дестабилизација на регионот и поддршка на исламскиот тероризам. Тие земји исто така тврдеа дека Катар придонесува за ширење на екстремистичката идеологија.

Меѓу другото, од него беше побарано да ја протера турската воена база од неговата територија. За да се исполнат тоа и многу други барања, земјата доби 10-дневен ултиматум, што Доха го одби. Потоа следуваше кулминација на кризата, а можната воена интервенција на арапските земји против тој емират се сметаше за многу веројатна. Сепак, ситуацијата наскоро до некаде се смири, но непријателството до сега остана „замрзнато“. Гореспоменатото арапско помирување со „одметнатиот“ Катар е резултат на притисок од администрацијата на Трамп во заминување и е еден од нејзините последни потези во надворешната политика што може да се смета за успешен, иако, реално гледано, администрацијата на Трамп ја започна кризата веднаш по посетата на Трамп на Ријад кон крајот на мај 2017 година. г.

geopolitikanews