ВОд денес, 8 февруари, Австрија ќе ги олесни мерките на заклучување, а училиштата, бутиците, салоните за мебел, фризерите, но не и угостителските објекти ќе бидат повторно отворени. Повторното отворање ќе биде придружено со низа рестриктивни мерки. Гастрономијата, туризмот, театрите и музеите остануваат затворени и треба да се донесе одлука за нивно постепено отворање во средината на февруари на почетокот на март.

Малопродажба: Воведено е правило од 20 квадратни метри по клиент во сите продажни места. Строгите регулативи ќе бидат проширени на супермаркетите каде досега се применуваше правилото од 10 квадратни метри по потрошувач. Кога станува збор за трговски центри, правилото од 20 квадратни метри ќе важи во самите продавници, но не и во општите зони на трговски центри каде што ќе биде забрането консумирање храна и пијалоци. Работното време на сите продажни места ќе биде ограничено на максимален период од 6 до 19 часа. Задолжителното носење заштитни маски на ниво на FFP2 останува во сила.

Услужни дејности: Фризерски, козметички и сите други салони за нега на тело ќе им ги даваат своите услуги само на граѓаните кои имаат негативен тест за PCR или антиген не постар од 48 часа и кој е извршен на една од официјалните места за тестирање, аптеки, лаборатории и лекарски канцеларии Таканаречените домашни тестови што граѓаните можат да ги купат и самите да ги извршат тестирањата нема да бидат прифатени како валидни. Исклучок од негативен тест се оние кои имале коронавирус во изминатите 6 месеци. За разлика од малопродажбата во овие објекти, ќе важи правилото од 10 квадратни метри по лице со задолжително носење заштитни маски FFP2.

Домашни посети: Кога станува збор за домашни посети од денес, на членовите на двете домаќинства повторно ќе им биде дозволено да се дружат во рамките на пропишаните мерки. На сите собири во куќата, бројот на луѓе е ограничен на најмногу четири возрасни и шест малолетни лица. Правилото за домашна посета важи само во текот на денот, поточно од 6 до 20 часот. Ограничувањата за излегување по 20 часот сè уште остануваат во сила, и како и досега, од нив се изземени сите лица кои ги напуштаат своите домови за работа, спортски активности и прошетки, им помагаат на другите луѓе, ги покриваат потребните основни потреби и избегнуваат опасност по животот.

Училишта: Основните училишта во провинциите Виена и Долна Австрија ќе започнат со полно работно време од понеделник, додека наставата за смени ќе се воведува за стари лица. Условот за посетување часови е негативен тест за вирусот корона. Ако родителите или децата одбијат да бидат тестирани, детето сепак ќе мора да ги следи часовите од дома преку Интернет. За ученици постари од 14 години, задолжително е да носат заштитни маски со ниво на заштита на FFP2 за време на часовите, додека за деца на возраст од 6 до 14 години, конвенционалната заштита на устата и носот ќе биде задолжителна.

Зоолошки градини: Животински паркови, зоолошки градини и ботанички градини од понеделник повторно ќе ги отворат вратите за посетителите. И на овие места е задолжително да се носат заштитни маски FFP2 на ниво на заштита и во затворени простории и на отворено, како и правило од 20 квадратни метри по посетител. Поради оваа причина, зоолошките градини како што е зоолошката градина во Виена Шенбрун издаваат само претходно резервирани билети кои вклучуваат претходно одредено време на посета.

Казни: Од 8 февруари ќе се засилат казните за сите лица кои не носат пропишани заштитни маски, односно за сите лица кои не го чуваат пропишаното растојание од два метра. Наместо претходните 25 или 50 евра, во случај на повреда на пропишаните мерки, казните ќе изнесуваат 90 евра. Пропишаните мерки мора да ги следат лицата кои учествуваат во демонстрациите, како и сите посетители на скијачките терени низ Австрија.