Над четири илјади луѓе се нововработени во јавниот сектор во изминативе три години. Власта на изборите ветуваше намалување за 20 проценти на администрацијата. Во 2019 јавниот сектор броел вкупно 143 илјади административци.

Намалување на администрацијата за 20 проценти беше ветувањето што лидерот на СДСМ Зоран Заев го даде во март 2020 година. Во тој период од министерството за информатичко општество и администрација беше објавен извештај кој го посочува токму спротивното, односно, дека во годината претходно бројот на вработени во администрацијата бил зголемен за речиси 900 нови административци. Заев тогаш изјави дека доколку добие нов мандат администрацијата ќе биде намалена преку два модела.

„Нема да ги бркаме, процес кој е почнат, работи како службеник, а е газда на фирма ќе им се заблагодариме. Ќе им понудиме пакт со стопанските комори, кој ќе склучи договор во приватен сектор бруто плата и 6 отпремнини,“ изјави Зоран Заев, претседател на СДСМ на 15 март 2020 година.

Од Владата и МИОА до објавувањето на овој текст не одговорија на новинарските прашања за дали почнаа со исполнување на предизборното ветување, на пример колку административци во 2020 годија заминале од јавниот сектор, колку од нив го искористиле пакетот со 6 плати отприемнини, ниту колкумина направиле трансфер во приватниот сектор.

Приватниот сектор тешко до повисоки плати

Дрилон Исени од Северозападна стопанска комора вели дека пандемијата со ковид -19 созададе услови во кои нема простор за административците во наредни три години да бидат префрлени во приватниот сектор, кој секојдневно бележи намалување на вработените поради тешките услови во кои работат.

„Можноста за администрацијата да се понуди на приватниот сектор остана само на дискусија, без нешто да се формализира или да се стави на хартија. Во тоа време кога зборуваме за тоа Владата имаше интенција да ја намали администрацијата, но сега ситуацијата е сосема поинаква и бизнис секторот е во фаза каде што многу работни места „висат“, вели Исени.

Повеќе на РСЕ