Владата на Сараевскиот кантон, развила апликација и платформа eCoVID што ќе ги следи сите административни и медицински податоци поврзани со планирање на вакцинација, вакцинација, придружни записи и можни несакани ефекти од вакцинацијата.

Следната изјава недвосмислено наведува дека станува збор за чувствителни и лични податоци на пациентите: „Беше нагласено дека ова не е административен, туку здравствен процес, кој мора да се третира на овој начин и дека секоја вакцинација ќе биде внесена во досието на пациентот, како и можни контраиндикации “.

Доколку се прашувате што е спорно во сè, прочитајте ја следната изјава: „За време на вакцинацијата, секое лице ќе има обврска да покаже здравствена книшка или лична карта. Исто така беше нагласено дека секоја личност која е вакцинирана на Вибер ќе добие врска со уникатен QR код, т.н. Covid pass, кој ќе овозможи пристап до Интернет до базата на податоци на СЗО и со тоа ќе докаже дека е вакциниран “

. Дали сфативте? Влада на Сараевскиот кантон, поддржана од директорот за јавно здравје Аида Пилав, ќе ја користи приватната израелско-јапонска апликација Вибер преку која ќе се споделуваат врски и податоци за пристап за да се консултираат доверливи лични здравствени информации. Ова е невиден преседан, што веројатно е правно сомнително. Кој им дозволи на Владата на Сараево кантон и Институтот за јавно здравје да испраќаат информации за пристап за консултации со лични податоци на босански граѓани во странство, не само во БиХ, туку и во Европа?

Кој дозволи да се создаде идниот пасош на Ковид? Кој и за чиј интерес управува со Босна и Херцеговина? Како и Хрватска, на многумина ќе им се суди во БиХ.

(ТБТ, логично)