Бурата што започна вчеравечер во Измир Чешме и торнадото што следеше предизвикаа голема штета, оние што ја доживеаја катастрофата во торнадото, најпрво помислиле дека авион се срушил врз нив. Таквото невреме предизвика оштетување на голем број куќи и автомобили особено околу населбата Алачати во Чешме.

Во регионите каде торнадото беше ефикасно, димензиите на штетата излегоа на виделина со првите светла на утрото. Нимим Белте, службеник за чистење на една локација во населбата Алачати каде торнадото беше нај ефективно, изјави: „Торнадо дојде од Хиос, Грција, околу 21:00 часот.

Тоа удри на некои места во Алачати и влезе во градилиштето и го собори кранот. Тој повреди 16 лица.

Граѓаните помислија како да паднал авион. Покривите ги нема, дрвјата се искорени. Откорнети дрвја од околу  200 метри напред беа искорнати и донесени овде. 30 години сум во Чешме, не сум видел такво нешто. Овие слики ме потсетија на градовите кои излегоа од војна во Сирија. „Куќите се полни со дупки.

Извор:iha.com.tr