Арапската телевизија Ал-Арабија денес (12-ти февруари) извести за големи апсења во Саудиска Арабија поврзани со корупција. Четириесет и осум државни и други официјални претставници на таа земја се обвинети за мито, злоупотреба на службената положба и фалсификување на документи, објави претходниот ден Канцеларијата за супервизија и борба против корупцијата (Назаха) на Кралството Саудиска Арабија.

Тоа се луѓе кои работеле во министерствата за одбрана, внатрешни работи, правда, како и тела на локалната самоуправа. Меѓу уапсените има вработени во Агенцијата за државна безбедност, Администрацијата за храна и лекови, Главната канцеларија за метеорологија и заштита на животната средина итн.

Потсетуваме: Саудиска Арабија започна широка антикорупциска кампања од минатата година. Во март 2020 година. стотици луѓе од различни владини структури, вклучително и војската и безбедноста, беа уапсени. На крајот на јануари годинава беа уапсени уште 32 лица под обвинение за мито од организирана криминална група и трансфер на средства во странство. Станува збор за нелегални финансиски трансакции во износ од 11,6 милијарди риали (повеќе од 3 милијарди долари). Исто така, беше поведена кривична постапка против вработени во банка кои примале мито од организирана криминална група составена од бизнисмени кои за возврат барале депозити од непознати извори и нивно префрлање на сметки надвор од Саудиска Арабија.