GİNE'DE KÖRFEZİ AÇIKLARINDA KORSANLAR TARAFINDAN KAÇIRILAN GEMİNİN 15 TÜRK PERSONELİ, KURTARILMALARININ ARDINDAN BU SABAHA KARŞI İSTANBUL'A DÖNDÜ. (FERHAT YASAK/İSTANBUL-İHA) Gine'de körfezi açıklarında korsanlar tarafından kaçırılan geminin 15 Türk personeli, kurtarılmalarının ardından bu sabaha karşı İstanbul'a döndü.

15 турски членови на екипажот на бродот, кој беше киднапиран од пирати крај брегот на Гвинеја, откако беа спасени утрово се вратија во Истанбул. Спасени  Во последните неколку недели, во близина на западноафриканската земја Гвинеја, бродот М / В Моцарт со знаме на Либерија, чиј екипаж беше составен од Турци, беше киднапиран од вооружени нигериски пирати, а персоналот беше одведени како заложници.

Според прелиминарните утврдувања, починал 2-от инженер Фарман Исмајлов од Азербејџан, меѓу екипажот од 19 лица. Тројца членови на екипажот Фуркан Јарен, Илхан Суха Татлигул и Бахадир Јешилалан, кои беа спасени од притвор на пиратите криејќи се во различни делови на бродот, се вратија дома со авион од Ливревил, главниот град на Габон.

Спасени со напорите на Министерството за надворешни работи, 15 турски морнари беа донесени дома по повеќедневно заробеништво. Морнарите пристигнаа на аеродромот во Истанбул утрово со авион кој полета од Абуџа, Нигерија. По приземјувањето, морнарите кои влегле во земјата извршувајќи ги своите трансакции со пасош, им соопштиле на членовите на печатот она што го доживеале на излезот од ВИП делот на аеродромот.

Извор:Iha.com.tr